Εξωστρέφεια/συνεργασίες του Τμήματος Γεωπονίας
Για να καταστεί το Τμήμα ελκυστικό σε επιστημονικό επίπεδο, αφού η πόλη δεν είναι ισχυρός αστικός ιστός, σε φοιτητές, ερευνητές και νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες πρέπει να αναπτυχθεί ένα περιβάλλον επιτυχημένων δομών υψηλής τεχνογνωσίας και δημιουργικών συνεργασιών με εταίρους που θα στοχεύουν στην:
- Ανάδειξη του Τμήματος μέσω δράσεων ενημέρωσης και υλοποίηση εκδηλώσεων προβολής, που αποσκοπούν στη διάχυση και αξιοποίησή των ερευνητικών αποτελεσμάτων των μελών του Τμήματος στους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς.
- Προώθηση συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο με άλλα τμήματα του Εθνικού Πανεπιστημιακού χώρου, όπως και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Μπάρι για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πάνω σε αντικείμενα που άπτονται της ορθολογικής παραγωγής προϊόντων πρωτογενούς τομέα με εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με βάση πρωτόκολλα συνεργασίας που θα καθορίζουν τους τομείς έρευνας και εκπαίδευσης στα πλαίσια ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων και ερευνητικών έργων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις και λοιπούς παραγωγικούς φορείς και υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με στόχο τον προσανατολισμό της έρευνας και της εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Το Τμήμα αποτελεί πρότυπο Τμήμα για την εξωστρέφειά του στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
- Πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών αναγνωρισμένου κύρους από το εξωτερικό για την ανάπτυξη και διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων που εντάσσονται στα γνωστικά αντικείμενα των σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με την προοπτική της ανάπτυξης ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών.
- Ευαισθητοποίηση του κοινού και των υποψήφιων φοιτητών για το Π.Σ. του Τμήματος μέσω:
- Άμεσης αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Τμήματος.
- Καθιέρωσης ετήσιων εκδηλώσεων (εβδομάδα Γεωπονίας), όπως ακριβώς έχει γίνει με τη εβδομάδα Ζωικής παραγωγής Άρτας.
- Ίδρυσης Κέντρου δια βίου εκπαίδευσης για νέους αγρότες (εκπαιδευτικός λαχανόκηπος, βοτανικός κήπος με αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, φυτώριο κηπευτικών, ανθοκομικών φυτών, εκπαιδευτικό υδροπονικό θερμοκήπιο, πλήρης αξιοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση σε ζητήματα έξυπνης πτηνοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας ειδικών τροφίμων, χοιροτροφίας, παραγωγής ειδικών προϊόντων κρέατος υψηλής προστιθέμενης αξίας, παραγωγής πράσινου κρέατος και γάλακτος, ζητήματα που έχει διερευνήσει το Τμήμα πριν την ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο με τη μορφή του Green Deal).
- Διοργάνωσης «θερινού σχολείου» (summer school) με τη χρήση των ερευνητικών του υποδομών.
- Προώθησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
- Σχεδιασμού και ανάπτυξης ενημερωτικών δελτίων (newsletters) του Τμήματος.
- Παρουσίασης διδακτορικών διατριβών σε μορφή σεμιναρίου και ημερίδων.
- Ανάπτυξης σεμιναριακών εκδηλώσεων παραγωγών για ειδικούς στόχους παραγωγής
Δελτία Τύπου
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΖOOTECHNIA 2023
To Tμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα συμμετέχει στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρέατος που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από τις 3-5 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Zootechniaμε τρεις παρουσιάσεις. Οι ομιλίες θα γίνουν από τους καθηγητές κ. Γιάννη Σκούφο, Ελευθέριο Μπόνο και το μέλος ΕΔΙΠ Κ. Γιώργο Μαγκλάρα και αφορούν την παραγωγή κρέατος με μειωμένο περιβαλλοντικό […]
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ METABOLOMICS
Η εργασία μας στο Metabolomics αναδείχθηκε μία από τις καλύτερες ερευνητικές εργασίες στη Διατροφή και Μεταβολισμός για το 2021.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ GREEN FEEDS 2023
HMEΡΙΔΑ ΕΡΓΟΥ GREEN FEEDSΤο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα και η Τυροκομική Αμφιλοχίας Μπουτσώλης ΑΒΕΕ σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 μεσημβρινή στο κατάστημα Λεωφόρος, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Τυροκομικής Αμφιλοχίας στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας, για την ενημέρωση παραγωγών και καταναλωτών για την παραγωγή ω-3 κεφαλογραβιέρας στο πλαίσιο του έργου […]
DAIRY NEWS O ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ
Άρτα-Γιάννενα-Αργυρόκαστρο: Ταξιδέψαμε στον ‘Δρόμο του Τυριού’Οδοιπορικό του Dairy News στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CheeseCulTOn Οκτ 21, 2022Ακολουθώντας τον ‘Δρόμο του Τυριού’ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CheeseCulT, το Dairy News συμμετείχε σε πιλοτικό ταξίδι για δημοσιογράφους, chef και επαγγελματίες του χώρου της ιστορίας και γευσιγνωσίας των τροφίμων. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι […]
Συνέδριο EFFOST ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 11-2022
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝΠανευρωπαϊκό Συνέδριο Τροφίμων στο Δουβλίνο. 1.100 σύνεδροι, 180 ομιλίες σε τρεις ημέρες, 24 παρουσιάσεις από Έλληνες. Μόνο που από τους 24 οι έξι ζούσαν στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι σε χώρες του εξωτερικού, μια από τις έξι και του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα. Πρωταγωνήστριες οι γυναίκες. Αθηνά Τζώρα και […]
Βράβευση συνέδρια ΔΕΛΤΙΟ TYΠOY SOMED 14-16 JUNE 2022
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟTρέχουν τα πράγματα και δεν προλαβαίνουμε. 15 συμμετοχές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εργαστηρίου Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας τροφίμων στο 41ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μικροβιακής Οικολογίας στην Υγεία και την Ασθένεια (SOMED). Πέντε με μορφή προφορικής παρουσίασης και δέκα υπό τη μορφή αναρτημένων ανακοινώσεων, η πιο […]
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ INSECTFEED AROMA 2023
ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΜΑΛΕΥΡΟΥ ΣΕ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΦΥΣΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΧΡΗΣΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΈνα περίεργο ερευνητικό έργομεπιοπερίεργοτίτλοinsectfeedaroma. Tιπροτείνουμε; Να δούμε τη χρήση εντόμων που εκτρέφονται με έναν μοναδικό τρόπο με […]
CHEESE CULT ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
CHEESECULTΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Είναι γεγονός ότι η Λίτσα ενώ τα κάνει όλα δεν τα λέει όλα. Η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου για το κλείσιμο του πολυ αναγνωρισμένου έργου CheeseCult υπερέβαινε τα εσκαμμένα! Είχε τη χαρά της συνάντησης με μια ομάδα που οδήγησε ένα έργο σε απίστευτες καινοτομίες. Ο πρώτος βαλκανικός δρόμος του […]
Επίσκεψη του τμήματος Γεωπονίας στο εργοστάσιο επεξεργασίας κοτόπουλου του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023Άνοιξε η χρονιά με χαρές και εκδρομική διάθεση καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί με την τελική ημερίδα του ένα ερευνητικό έργο που η σημασία του για όσους το κατανοήσουν είναι μοναδική για τη πτηνοτροφία της χώρας! Ροβολήσαμε λοιπόν για […]
Ο δρόμος του τυριού αποκτά διεθνή εμβέλεια
Ο δρόμος του τυριού του Τμήματος Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων αποκτά διεθνή εμβέλειαH τελευταία ημερίδα του έργου cheese-cult που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του «EqremÇabej» στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Επικεφαλής το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων- ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η οργάνωση Αργυρώ και το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου«EqremÇabej».Οι δυνατότητες συνεργασίας των διασυνοριακών περιοχών Ελλάδας και […]