Skip to content
Menu

Ερευνητική Πολιτική

Έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας

  • Προώθηση της καινοτομίας σε στοχευμένα ερευνητικά πεδία και αντικείμενα αιχμής στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και των τροφίμων, με ενίσχυση συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού και εσωτερικού.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, της διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας και περαιτέρω σύνδεση τους με την βιομηχανική έρευνα.
  • Εξασφάλιση χρηματοδότησης έρευνας από εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
  • Ενίσχυση της μεταδιδακτορικής εφαρμοσμένης έρευνας στον αγροτικό τομέα, με στόχο την ερευνητική αριστεία.
  • Συνέχιση ένταξης αρίστων φοιτητών του προπτυχιακού επιπέδου στα ερευνητικά έργα που το Τμήμα υλοποιεί. Το Τμήμα εφάρμοσε πρώτο στρατηγική ενσωμάτωσης της έρευνας σε προπτυχιακό πεδίο των καλύτερων φοιτητών του με ένταξή τους σε ερευνητικά έργα επ’ αμοιβή και μάλιστα σε ερευνητικά έργα της ΓΓΕΤ.
  • Συνέχιση της διασύνδεσης του ερευνητικού χώρου του Τμήματος με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας και τον παραγωγικό ιστό της. Τα τελευταία ερευνητικά έργα υλοποιούνται με στρατηγικούς εταίρους υψηλής εμβέλειας και συμμετοχής στο Ελληνικό παραγωγικό γίγνεσθαι δημιουργώντας σημαντική διασύνδεση και σε παραγωγικά πρότυπα και σε νέες τεχνολογίες παραγωγής.
  • Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ιχνηλασιμότητας της Ελληνικής παραγωγής κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών, όπως και της ποιοτικής διαβάθμισης του κρέατος και των ποιοτικών κριτηρίων. Ανάπτυξη της έρευνας σε θέματα αυθεντικότητας παραγωγικών συστημάτων και τροφίμων, όπως και παραγωγής μονοποικιλιακών προϊόντων ταυτότητας ΠΓΕ, ΠΟΠ ή ΕΠΙΠ, μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών όπως MALDI-TOF MS και NEXT GENERATION SEQUENCING.
  • Ανάπτυξη καλών πρακτικών εξειδικευμένων σε γνωστικά αντικείμενα ευρύτερων επιστημονικών στόχων πρωτοπορίας για το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Κτηνοτροφία δέσμευσης του άνθρακα, Γεωργία-Κτηνοτροφία ακριβείας, Διατροφή των ζώων με επεξεργασία καινοτόμων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με υποπροϊόντα ή παραπροϊόντα της γεωργικής βιομηχανίας με τεχνολογίες εμπλουτισμού, φυσικά πρόσθετα ζωοτροφών, διαχείριση και επεξεργασία υπολειμμάτων της Αγροτικής παραγωγής και σφαγείων για δημιουργία νέων ζωοτροφών προστιθέμενης αξίας, βιολογικά ή εναλλακτικά συστήματα παραγωγής με πρακτικές προστασίας υδάτινων πόρων και εδάφους, καθώς και βόσκησης, πράσινα συστήματα κτηνοτροφικής παραγωγής με ολιστικό σχεδιασμό και όχι μόνο με βάση τα ενεργειακά δεδομένα, αγρο-οικολογικές πρακτικές διαχείρισης της φυτικής παραγωγής, καλλιέργειες και εκτροφές υψηλής φυσικής αξίας, συστήματα εκτροφής με ταυτότητα καλής διαβίωσης και υψηλού δείκτη ευζωίας, βιώσιμη παραγωγή με μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση ενδιαιτημάτων και την αντιμετώπιση της μικροβιοανθεκτικότητας, την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή και στον μετριασμό της στη διασφάλιση των φυσικών πόρων, στην παραγωγή προσωποποιημένων τροφίμων και λειτουργικών τροφίμων.