Skip to content
Menu

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΤΟΜΑΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο δρόμος για τα εντομάλευρα και τη χρήση τους στη χώρα από τη Ζωική Παραγωγή ανοίγει από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Έχουμε πει. Ξέρουμε από τρόπους, η ευγένεια υπερχειλίζει βρίζοντας ασύστολα άλλους, εκφραζόμενοι υποτιμητικά για το διαφορετικό, επισπεύδοντας σε ανδραγαθήματα για υποβάθμιση της δουλειάς των άλλων, ακόμα κλίνοντας την οσφύ έως το σημείο να γινόμαστε αρεστοί από αδιάφορους προς εμάς, ενδιαφέροντες όμως να κατανοήσουν τα όρια κάμψης και την ευλυγισία των προθέσεων και των πρακτικών μας. Κανένας δεν νικάει πραγματικά μέσα στη χώρα του και κανένας δεν χάνει. Υπάρχει μια ισορροπία πάντοτε γιατί το επίδικο είναι η ανοικτή, όμορφη, δημιουργική και ευτυχισμένη ζωή των πολιτών και η σκέψη της ψήφου δεν αντανακλά πάντοτε το επίπεδο των ψηφοφόρων για να διασφαλίσει ότι αυτό που εισηγείται ο πολιτικός γίνεται δεκτό από τους πολλούς με τρόπο που δεν ερμηνεύεται αποκλειστικά από τον ίδιο. Η ορολογία του κυρίαρχου και του αδύναμου, του νικητή και του ηττημένου φανερώνει απλά τον αταβισμό του πολιτικού συστήματος, όπως και την εξάρτηση του από τη θεματική ότι πρώτον εχθρός υπάρχει ή πρέπει να εφευρεθεί και δεύτερον και δυστυχέστερονότι είναι εντός! Τραγική πολιτική σκέψη όταν δεν έχει αντίκρισμα, γιατί να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν εποχές που εκκολάπτεις τον εχθρό με τις πολιτικές σου. Το λίπος της προηγούμενης ανάρτησης εξηγήθηκε πλέον από τα αποτελέσματα των εκλογών. Υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό!Τι απαντάμε εμείς σε αυτό; Εντομάλευρα. Μια νέα πηγή πρωτεΐνης. Να τη δοκιμάσουμε στα ζώα πριν τον άνθρωπο αν και η Ευρώπη έχει προχωρήσει νομοθετικά από το 2021, 2022 και 2023 στην αποδοχή χρήσης εντομάλευρων από ειδικές κατηγορίες εντόμων και για τα πτηνά, τους χοίρους και για τον άνθρωπο. Εμείς όμως τρέχουμε γρηγορότερα και ταΐζουμε εδώ και χρόνια το σκουλήκι των αλεύρων στα μονογαστρικά για να δούμε τι μεταβολές έχουμε σε δείκτες μεταβολισμού, υγείας και ποιότητας κρέατος σε απογαλακτισμένους χοίρους. Η πρώτη εργασία μεταξύ πολλών που θα ακολουθήσουν έδειξε ότι ο Ελληνικός τρόπος παραγωγής των εντόμων σε φυτικό υλικό εμπλουτισμένο με εγχώρια αρωματικά φαρμακευτικά φυτά μεταβάλλει την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σε επίπεδο αερόβιων μικροοργανισμών, την χοληστερόλη του αίματος, μειώνει την Ε.coliσημαντικά, όπως και τα επίπεδα του Clostridiumspp.του Campylobacterjejuniκαι του Staphylococcusspp.στο κρέας, αυξάνει θεαματικά το επίπεδο των ολικών φαινολών στην ωμοπλάτη, στην κοιλιά και στο μάτι της μπριζόλας, ενώ η αντιοξειδωτική τους δράση είναι εμφανής στα τεμάχια κρέατος της ωμοπλάτης, ενώ αλλάζει προς το βέλτιστο το profilτων λιπαρών οξέων του κρέατος. Τι θα περιμένατε για το βάρος και το ποσοστό κρέατος; Δύο κιλά παραπάνω τις πρώτες 21 ημέρες μετά τον απογαλακτισμό και 2 κιλά παραπάνω κρέας στις 70 ημέρες στο σφάγιο. Το λίπος εκέρδισε, αλλά η πρωτεΐνη είναι το μέλλον! Το εντομάλευρο μία επιλογή! Εξαιρετική όπως πάντα η ομάδα μας, οι αδελφοποιτοί Γιάννενας και Γρηγοριάδου, ενώ μετεκλογικά αποφασίσαμε να συνεργαστούμε (ψέματα προεκλογικά ήταν) παραμερίζοντας επιστημονικές τσιριτσάντζουλες με τον Χρίστο Αθανασίου, κορυφαίο του έργου «παραγωγή εντομάλευρου» από το Π. Θεσσαλίας και την Ευθυμία Αντωνοπούλου από το Βιολογικό του Α.Π.Θ., καθότι ως νοήμονες γνωρίζουμε ότι οι συνεργασίες δίνουν πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αγαπάτε λοιπόν την πραγματική ζωή, η εικόνα πρέπει να είναι των ματιών μας όχι της εικονικής προβολής!

2a
2b