ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: ΓΙΑ Ο ΖΩΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ
Ας αλλάξουμε ύφος αλλά όχι ήθος, 2023 έτους γαρ, αλλά και πεδίου έρευνας, αλλά όχι και έρευνα από αυτή που διακαώς επιθυμούμε αλλά είναι δύσκολο να ολοκληρώσουμε μόνοι μας. Eίναι γνωστό ότι το παραγόμενο κολλαγόνο κρατά τη μνήμη του ιστού που προήλθε. Πάνω σε αυτό το συμπέρασμα η ερευνητική μας ομάδα εξέτασε τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά κολλαγόνου τύπου Ι που απομονώθηκε από τένοντες και δέρμα ζώων για τη χρήση του για ιατρικούς σκοπούς. Αποδείχθηκε ότι η αντίσταση στην πέψη κολλαγενάσης, της θερμοκρασιακής αποδόμησης του κολλαγόνου, του συμπιεστικού stress ήταν βέλτιστα για το κολλαγόνο που προήλθε από τα τενοκύτταρα, ενώ η επαγωγή υψηλότερης συγκέντρωσης DNAτενοκυττάρων, όπως και η μεταβολική του δραστηριότητα ήταν επίσης εμφανής στο κολλαγόνο που απομονώθηκε από τα τενοκύτταρα των ζώων σε σχέση με το δέρμα. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο ιστός από τον οποίο εξάγουμε κολλαγόνο είναι σημαντικός για τις ιδιότητες που θέλουμε να επιδείξει το κολλαγόνο ως μόσχευμα και σε ιατροτεχνολογικές συσκευές.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης HORIZON 2020 Έρευνας Καινοτομίας, Marie Skłodowska‐Curie στο οποίο συμμετείχαμε σαν εργαστήριο και από το Science Foundation Ireland και ήταν μεγάλη τιμή που δουλέψαμε με τα ιερά τέρατα του εργαστηρίου Αναγεννητικής και Αναπτυξιακής Μηχανικής της Ιρλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Galway, το Τeagascκαι τοUniversityCollegeDublin. Θεός πίσω από όλο αυτό το έργο, ο καθηγητής Δημήτρης Ζευγώλης. Τα σέβη μας στους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό!
Τέλος για νέα ερευνητικά κατορθώματα είχαμε τη χαρά χθες να έχουμε κοντά μας στην Άρτα τον Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πολύτιμο συνεργάτη σε όλα τα πράσινα έργα μας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην κτηνοτροφία από το 2008, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Θωμά Μπαρτζάνα. Το ερώτημα παραμένει. Τι κάνουν οι δυο αλεπούδες στην πτηνοτροφική μονάδα του Κώστα Μίχα; Απαντήσεις προσεχώς.