Skip to content
Menu

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ EAAP LYON 2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-2ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΛΥΩΝ ΓΑΛΛΙΑ

Η μεγαλύτερη Ελληνική παρουσία στο μεγαλύτερο διεθνώς Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό συνέδριο Επιστήμης της Ζωικής παραγωγής με έξι εργασίες, προφορικές παρουσιάσεις και poster. Eδώ στη Λυών συζητούν αυτά που έχουν γίνει ήδη για μια ζωική παραγωγή φιλική στις περιβαλλοντικές αξίες, στην αειφορία του πλανήτη, στην υγεία του καταναλωτή, στην κλιματική κρίση, για κτηνοτρόφους που θα ενισχύονται για τα ποιοτικά δεδομένα και την αξιολόγηση των συστημάτων παραγωγής και των τροφίμων με δείκτες ευζωίας, αυθεντικότητας, συνειδητής φροντίδας της υγείας των καταναλωτών, διαχείρισης των φυσικών πόρων, κυκλικής οικονομίας, αξιοποίησης των αυτόχθονων φυλών, της αγροοικολογίας και του πολιτισμού των τροφίμων, την ανάπτυξη της τοπικότητας και της διαφορετικότητας στο σχεδιασμό της παραγωγής και των τροφίμων, όπως και της ευημερίας των παραγωγών γιατίη αξίατου κτηνοτρόφου σηματοδοτείτην αξία του ανθρώπου και της ζωής του. Ενιαία υγεία, έδαφος, φυτά, ζώα, άνθρωπος, περιβάλλον, τρόφιμα ανθεκτικά, συστήματα Καινοτομίας για να αποφύγουμε τις κρίσεις και την παγκόσμια ανασφάλεια, όπως και συστήματα αυτάρκειας με διαχείριση της βιοποικιλότητας ζώων, φυτών, σπόρων και διατροφικών επιλογών. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, αλλά ούτε και συζητιέται στη χώρα μας. Κανείς δεν ανησυχεί που έχουν χαθεί 1.000.000 γίδια από το 2020, που η Γαλλία με 1.400.000 γίδια παράγει 640.000 τόνους γάλα και εμείς με 3.200.000 γίδια 340.000 τόνους γάλα.
Η Λυών είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας. Στο συνέδριο Υπουργοί, η EFSA, o FAO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο επίτροπος Γεωργίας, οι παραγωγοί, 2.300 ερευνητές! Στοίχημα η ανθεκτική κτηνοτροφία του αύριο με πλούσιους παραγωγούς και καταναλωτές. Μιλάμε για τα τρόφιμα του αύριο με τι πρώτες ύλες θα παράγονται, το κενό της πρωτεΐνης, τα συνθετικά τρόφιμα, τα διαγονιδιακά ζώα, τον εθνικό κτηνοτροφικό μας πλούτο η τα έχουμε αφήσει να τα διαχειρίζονται με τιμή οργανισμοί τραπεζών και αδιάφοροι κόλακες. Εμείς που μαζί με λίγες άλλες χώρες διατηρούμε ένα ποσοστό αυθεντικότητας αλλά δεν ενδιαφερόμαστε ούτε να το αποδείξουμε. Κάθομαι σε μια ειδική μεγάλη κλειστή αγορά κρεάτων και τυριών της Λυών και ρεμβάζω. Τιμούν τους παραγωγούς που έχουν τα τρόφιμα, τους σεφ που τα κάνουν διάσημους πίνακες, εμάς τους πολίτες που μας εξηγούν το βάρος σε ποιότητα και ιδιότητες που έχει το καθένα τους. Ωμό γάλα για τα τυριά, artisanal κρεατοσκευάσματα, χειροποίητα η έργα τέχνης αλλιώς. Και σας γράφω αφιερώνοντας το κείμενο με όσους συγκινούνται για την Ελληνική παραγωγή που φθίνει, για όσους εργάζονται νυχθημερόν να την κρατήσουν ζωντανή, όλους τους συνεργάτες στο Τμήμα, τους αγαπημένους παραγωγούς, τον Φθενάκη, τον Αρσένο, τον Κασαλιά, τον Γιάννενα, τον Παπαχρήστο, τη Τζώρα, τον Μπόνο, τη Βόιδαρου, τη Φώτου, την Γκούβα, το Μαγκλάρα, την Γρηγοριάδου, τη Μαλούπα, τον Χωριανόπουλο, τον Μπαρτζάνα, τον Λυμπερόπουλο, την Αικατερινιάδου, τον Νυχά, τον Σκανδάμη, τον Θωμαΐδη, τον Θεοδωρίδη, τους άλλους που είναι ίσως σημαντικότεροι και τους παραλείπω. Στην Άρτα γίνεται κοσμογονία, αλλά ούτε ένας υποψήφιος δεν ήρθε να γνωρίσει για ποιο λόγο η Άρτα είναι διάσημη εκτός του γεφυριού.