Εξωστρέφεια/συνεργασίες του Τμήματος Γεωπονίας
Για να καταστεί το Τμήμα ελκυστικό σε επιστημονικό επίπεδο, αφού η πόλη δεν είναι ισχυρός αστικός ιστός, σε φοιτητές, ερευνητές και νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες πρέπει να αναπτυχθεί ένα περιβάλλον επιτυχημένων δομών υψηλής τεχνογνωσίας και δημιουργικών συνεργασιών με εταίρους που θα στοχεύουν στην:
- Ανάδειξη του Τμήματος μέσω δράσεων ενημέρωσης και υλοποίηση εκδηλώσεων προβολής, που αποσκοπούν στη διάχυση και αξιοποίησή των ερευνητικών αποτελεσμάτων των μελών του Τμήματος στους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς.
- Προώθηση συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο με άλλα τμήματα του Εθνικού Πανεπιστημιακού χώρου, όπως και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Μπάρι για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πάνω σε αντικείμενα που άπτονται της ορθολογικής παραγωγής προϊόντων πρωτογενούς τομέα με εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με βάση πρωτόκολλα συνεργασίας που θα καθορίζουν τους τομείς έρευνας και εκπαίδευσης στα πλαίσια ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων και ερευνητικών έργων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις και λοιπούς παραγωγικούς φορείς και υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με στόχο τον προσανατολισμό της έρευνας και της εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Το Τμήμα αποτελεί πρότυπο Τμήμα για την εξωστρέφειά του στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
- Πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών αναγνωρισμένου κύρους από το εξωτερικό για την ανάπτυξη και διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων που εντάσσονται στα γνωστικά αντικείμενα των σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με την προοπτική της ανάπτυξης ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών.
- Ευαισθητοποίηση του κοινού και των υποψήφιων φοιτητών για το Π.Σ. του Τμήματος μέσω:
- Άμεσης αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Τμήματος.
- Καθιέρωσης ετήσιων εκδηλώσεων (εβδομάδα Γεωπονίας), όπως ακριβώς έχει γίνει με τη εβδομάδα Ζωικής παραγωγής Άρτας.
- Ίδρυσης Κέντρου δια βίου εκπαίδευσης για νέους αγρότες (εκπαιδευτικός λαχανόκηπος, βοτανικός κήπος με αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, φυτώριο κηπευτικών, ανθοκομικών φυτών, εκπαιδευτικό υδροπονικό θερμοκήπιο, πλήρης αξιοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση σε ζητήματα έξυπνης πτηνοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας ειδικών τροφίμων, χοιροτροφίας, παραγωγής ειδικών προϊόντων κρέατος υψηλής προστιθέμενης αξίας, παραγωγής πράσινου κρέατος και γάλακτος, ζητήματα που έχει διερευνήσει το Τμήμα πριν την ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο με τη μορφή του Green Deal).
- Διοργάνωσης «θερινού σχολείου» (summer school) με τη χρήση των ερευνητικών του υποδομών.
- Προώθησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
- Σχεδιασμού και ανάπτυξης ενημερωτικών δελτίων (newsletters) του Τμήματος.
- Παρουσίασης διδακτορικών διατριβών σε μορφή σεμιναρίου και ημερίδων.
- Ανάπτυξης σεμιναριακών εκδηλώσεων παραγωγών για ειδικούς στόχους παραγωγής
Δελτία Τύπου
INSECTFEED AROMA
ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΜΑΛΕΥΡΟΥ ΣΕ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΦΥΣΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΧΡΗΣΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ένα περίεργοερευνητικό έργομεπιοπερίεργοτίτλοinsectfeedaroma. Tιπροτείνουμε; Να δούμετηχρήσηεντόμωνπου εκτρέφονται με ένανμοναδικό τρόπομεεμπλουτισμό τηςτροφήςτουςμε αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά τηςΕλληνικήςχλωρίδαςκαι […]
frontiers ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ 9-2022
Μια μεγάλη συνεισφορά για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη χοιροτροφία και την πτηνοτροφία. Ποιες είναι οι στρατηγικές της πράσινης κτηνοτροφικής παραγωγής; Υπάρχουν φιλοπεριβαλλοντικές στρατηγικές διατροφής; Τι σημαίνει stressστα ζώα και πως το διαχειριζόμαστε με την κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει διατροφή ακριβείας για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ποια η μεθοδολογία και οι στρατηγικές για […]
FOODS ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΩΜΕΓΑ 3
Tα ανήσυχα μυαλά δουλεύουν. Αποτέλεσμα; Κεφαλογραβιέρα ωμέγα-3. Μια εργασία παγκόσμιας σημασίας, που για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας πολυωμικέςκαι μοριακές τεχνικές, διακρίνεται το τυρί κεφαλογραβιέρα που παράγεται από γάλα προβάτων που διατρέφονται με καινοτόμα σιτηρέσια και ανιχνεύονται συγκεκριμένοι μικροβιακοί και μεταβολωμικοίβιοδείκτεςπου ταυτοποιούν το σύστημα παραγωγής, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού και τη μοναδικότητά του (ωμέγα-3 κεφαλογραβιέρα). Ο […]
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η γνωστή ακολουθία της ερευνητικής πυγμής συνεχίζεται με στόχο όπως έχουμε αναφέρει την αναδιάταξη των μεθοδολογιών της κτηνοτροφικής παραγωγής προς ένα Ελληνικό πρότυπο που θα μας διασφαλίσει ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, υγεία των ζώων και συνεπώς ασφάλεια κρέατος, συγκριτικά καλύτερους ζωοτεχνικούς δείκτες και προστιθέμενη αξία. Πολυδύναμα στελέχη ζυμομυκήτων χρησιμοποιήθηκαν σε κρεοπαραγωγικά κοτόπουλα που μολύνθηκαν με ωοκύστεις […]
CHEESECULT ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Είναι γεγονός ότι ηΛίτσα ενώ τα κάνει όλα δεντα λέει όλα. Ηεπίσκεψηστο Πανεπιστήμιοτου Αργυροκάστρουγια τοκλείσιμοτου πολυαναγνωρισμένου έργου CheeseCult υπερέβαινε τα εσκαμμένα! Είχετηχαρά τηςσυνάντησηςμεμια ομάδα που οδήγησε ένα έργοσε απίστευτεςκαινοτομίες. Οπρώτοςβαλκανικόςδρόμοςτου τυριού, τα πρώτα μονοφυλετικάτυριά τηςχώρας από την Ήπειρο, ηεξαιρετική διασύνδεσημετουςΔήμουςΑργυροκάστρουκαι Δρόπολης, τα Κέντρα ανάδειξηςτηςτυροκομίαςστιςδύοχώρες, ηχαρτογράφησητου δρόμου του τυριού, τοβιβλίοτου τυριού μερικές από αυτές. Στονεπίλογοτου έργου […]
Η καλλιέργεια βίκου και τριφυλλιού
Άρθρο στην εφημερίδα “Υπαιθρος Χώρα” για την καλλιέργεια του βίκου και του τριφυλλιού: Συνεχίζοντας την προσπάθεια μας για extension και outreach από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρακαλώ ενημερωθείτε στο παρακάτω link για την καλλιέργεια του βίκου και του τριφυλλιού, δύο σημαντικών κτηνοτροφικών ψυχανθών για παραγωγή ζωοτροφής. https://www.ypaithros.gr/kalliergeia-bikou-trifylliou/ Title: Βίκος-Τριφύλλι–a5e648f3
Τα τυριά του μέλλοντος από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Tα ανήσυχα μυαλά δουλεύουν. Αποτέλεσμα; Κεφαλογραβιέρα ωμέγα-3. Μια εργασία παγκόσμιας σημασίας, που για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας πολυωμικές και μοριακές τεχνικές. Επισυναπτόμενο αρχείο: ΤΕΛΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΩΜΕΓΑ 3-1e54e940 Title: ΤΕΛΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΩΜΕΓΑ 3-1e54e940
Δελτίο τύπου FOODOMICS
Πρόσκληση στις ημερίδες της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής FOODOMICSGR_RI: Ενδελεχής Χαρακτηρισμός και ανάδειξη της αλυσίδας αξίας των Ελληνικών Τροφίμων. Επισυναπτόμενο αρχείο: τελική ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ-FoodOmics 25-8-2022-2e659a72 Title: τελική ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ-FoodOmics 25-8-2022-2e659a72