Skip to content
Menu

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ 05-12-23. Δημοσίευση βιβλιογραφικής ανασκόπησης με τίτλο «A comprehensive review on adsorption of Reactive Red 120 dye using various adsorbents», στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘‘Journal of Molecular Liquids’’ (Elsevier,IF:6)

Το έδαφος και το νερό αποτελούν κρίσιμα συστατικά του φυσικού συστήματος, συμβάλλοντας στην ανθρώπινη ευημερία. Επομένως η προστασία και η διατήρηση της υγείας των εδαφών και της ποιότητας των υδατικών πόρων είναι υψίστης σημασίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους 2023 είναι:

«Έδαφος και νερό, πηγή ζωής»

Το Τμήμα Γεωπονίας Του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γιορτάζει με τη δημοσίευση της παρακάτω βιβλιογραφικής ανασκόπησης που προέκυψε από τη διεθνή συνεργασία του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δρ. Ιωάννης Αναστόπουλος) με ακαδημαϊκά ιδρύματα/ινστιτούτα του εξωτερικού (Μαλαισία, Κύπρος, Νιγηρία, Ιράκ και Αμερική).

 

 

 

 

(Πηγή εικόνας: https://www.fao.org/global-soil-partnership/en/)

Τα τελευταία χρόνια νέες τάσεις στο χώρο της απορρύπανσης/εξυγίανσης νερών και εδαφών, έχουν αναπτυχθεί. Η εφαρμογή διάφορων υλικών όπως οργανικών (πχ. γεωργικά υπολείμματα) ή ανόργανων (ζεόλιθοι, αργιλικά ορυκτά), σε ακατέργαστη ή σε τροποποιημένη μορφή, αποτελεί μία αποτελεσματική και φθηνή μέθοδος. Τα παραπάνω  υλικά μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν ως φίλτρα για την απορρύπανση των νερών και υγρών αποβλήτων είτε να εφαρμοστούν στο εδαφικό περιβάλλον,   σταθεροποιώντας τους ρύπους στο έδαφος, μειώνοντας έτσι την κινητικότητά τους και άρα την ενδεχόμενη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και την είσοδο (μέσω της απορρόφησης από τις ρίζες) στην τροφική αλυσίδα.

Το Τμήμα Γεωπονίας πρωτοτυπεί συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τέτοιων μεθόδων, φιλικών προς το περιβάλλον, και με γνώμονα την Κυκλική Οικονομία και την Πράσινη Χημεία, προάγει την επιστήμη του Εδάφους, μέσω των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών  διατριβών που εκτελούνται στο Τμήμα, καθώς και με συνεργασίες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια.

Στη βιβλιογραφική ανασκόπηση, εξετάστηκαν διάφορα υλικά που μπορούν να απομακρύνουν την τοξική χρωστική Reactive Red 120, που προέρχεται από την ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων στους εδαφοϋδατικούς πόρους. Πειράματα τοξικότητας έδειξαν ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες στις ρίζες φυτικών ειδών όπως το κρεμμύδι καθώς και καταστροφή κυτταρικού DNA σε διάφορα είδη ψαριών πχ. Catla catla.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να απευθύνετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167732223025266#b0060

Title: A comprehensive review on adsorption of Reactive Red 120 dye using various adsorbents

Authors: I. Anastopoulos, M.J. Ahmed, V.E. Ojukwu, M. Danish, M. Stylianou, and J.O. Ighalo

Journal of Molecular Liquids (Elsevier, IF:6)

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Αναστόπουλος

Παρασκευή Μπέζα