Εξωστρέφεια/συνεργασίες του Τμήματος Γεωπονίας
Για να καταστεί το Τμήμα ελκυστικό σε επιστημονικό επίπεδο, αφού η πόλη δεν είναι ισχυρός αστικός ιστός, σε φοιτητές, ερευνητές και νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες πρέπει να αναπτυχθεί ένα περιβάλλον επιτυχημένων δομών υψηλής τεχνογνωσίας και δημιουργικών συνεργασιών με εταίρους που θα στοχεύουν στην:
- Ανάδειξη του Τμήματος μέσω δράσεων ενημέρωσης και υλοποίηση εκδηλώσεων προβολής, που αποσκοπούν στη διάχυση και αξιοποίησή των ερευνητικών αποτελεσμάτων των μελών του Τμήματος στους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς.
- Προώθηση συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο με άλλα τμήματα του Εθνικού Πανεπιστημιακού χώρου, όπως και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Μπάρι για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πάνω σε αντικείμενα που άπτονται της ορθολογικής παραγωγής προϊόντων πρωτογενούς τομέα με εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με βάση πρωτόκολλα συνεργασίας που θα καθορίζουν τους τομείς έρευνας και εκπαίδευσης στα πλαίσια ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων και ερευνητικών έργων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις και λοιπούς παραγωγικούς φορείς και υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με στόχο τον προσανατολισμό της έρευνας και της εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Το Τμήμα αποτελεί πρότυπο Τμήμα για την εξωστρέφειά του στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
- Πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών αναγνωρισμένου κύρους από το εξωτερικό για την ανάπτυξη και διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων που εντάσσονται στα γνωστικά αντικείμενα των σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με την προοπτική της ανάπτυξης ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών.
- Ευαισθητοποίηση του κοινού και των υποψήφιων φοιτητών για το Π.Σ. του Τμήματος μέσω:
- Άμεσης αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Τμήματος.
- Καθιέρωσης ετήσιων εκδηλώσεων (εβδομάδα Γεωπονίας), όπως ακριβώς έχει γίνει με τη εβδομάδα Ζωικής παραγωγής Άρτας.
- Ίδρυσης Κέντρου δια βίου εκπαίδευσης για νέους αγρότες (εκπαιδευτικός λαχανόκηπος, βοτανικός κήπος με αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, φυτώριο κηπευτικών, ανθοκομικών φυτών, εκπαιδευτικό υδροπονικό θερμοκήπιο, πλήρης αξιοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση σε ζητήματα έξυπνης πτηνοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας ειδικών τροφίμων, χοιροτροφίας, παραγωγής ειδικών προϊόντων κρέατος υψηλής προστιθέμενης αξίας, παραγωγής πράσινου κρέατος και γάλακτος, ζητήματα που έχει διερευνήσει το Τμήμα πριν την ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο με τη μορφή του Green Deal).
- Διοργάνωσης «θερινού σχολείου» (summer school) με τη χρήση των ερευνητικών του υποδομών.
- Προώθησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
- Σχεδιασμού και ανάπτυξης ενημερωτικών δελτίων (newsletters) του Τμήματος.
- Παρουσίασης διδακτορικών διατριβών σε μορφή σεμιναρίου και ημερίδων.
- Ανάπτυξης σεμιναριακών εκδηλώσεων παραγωγών για ειδικούς στόχους παραγωγής
Δελτία Τύπου
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ
Σήμερα το Τμήμα Γεωπονίας μετακόμισε σύσσωμο για τη ΓαλακτοκομικήΣχολή Ιωαννίνων, ώστε να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και νασυμμετέχει στην εκδήλωση που οργάνωσε η Διευθύντρια της Σχολής κ.Αλεξάνδρα Μέγα για τη γλώσσα των Ελληνικών τυριών. Επίτιμος καλεσμένοςο κ. Μαμαλάκης.Επισυναπτόμενο αρχείο: ΕΚΔΗΛΩΣΗ_ΕΛΛ_ΤΥΡΙΑ Title: ΕΚΔΗΛΩΣΗ_ΕΛΛ_ΤΥΡΙΑ
Eπιστημονική εργασία του Εργαστηρίου Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο επιστημονικό περιοδικό Antibiotics
Eπιστημονική εργασία του Εργαστηρίου Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο επιστημονικό περιοδικό Antibiotics Μια ιστορία θα σας πω στον ήλιο να σας βγάλω και από ανθό μυρωδικό τον πόνο να σας πάρω! Επισυναπτόμενο αρχείο: δελτίο τύπου antibiotics Title: δελτίο τύπου antibiotics
ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ
Kλείνουμε τη χρονιά με άλλες τρεις εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, Κεκτημένη ταχύτητα επιβάλλει για να μην πέσουν η μια πάνω στην άλλη να δοθούν ως ξεχωριστά εορταστικά δώρα που κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά και στη δυναμική της κτηνοτροφίας της χώρας, που ξεφυσά με την πρώτη αλλά δεν βάζει τουλάχιστον δεύτερη να επιταχύνει.Αρωματικά φυτά και […]
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 11-2022
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝΠανευρωπαϊκό ΣυνέδριοΤροφίμωνστοΔουβλίνο. 1.100 σύνεδροι, 180 ομιλίεςσετρειςημέρες, 24 παρουσιάσεις από Έλληνες. Μόνοπου από τους 24 οι έξι ζούσανστηνΕλλάδα, οι υπόλοιποι σεχώρεςτου εξωτερικού, μια από τις έξι και του ΤμήματοςΓεωπονίαςστην Άρτα. Πρωταγωνήστριεςοι γυναίκες. Αθηνά Τζώρα και Κατερίνα Νέλληωςπρώτεςσυγγραφείςπαρουσίασανμία πρωτοποριακή μέθοδο ανάλυσηςτου μικροβιώματοςτριώντυριώντηςΗπείρου και συσχέτισηςτουςμετηΓεωγραφική Ένδειξηκαι τηντοπωνυμία παραγωγήςδηλαδή το terroirκαι από […]
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ SUSTAINABILITY 1-11-2022
Οι συνήθεις ύποπτοι ξανακτύπησαν. Ένας μοναδικός συνδυασμός! Μίγμα ρίγανης, σκόρδου, φασκόμηλου και κρίταμου σε συνδυασμό με τριβουτυρίνη ως πρόσθετα στη διατροφή των κοτόπουλων κρεοπαραγωγής. Ποια είναι η επίδραση τους στην ανάπτυξη των πτηνών, στη μετατρεψιμότητα τους, στην αρχιτεκτoνική του εντέρου, στην εντερική μικροχλωρίδα, στον αριθμό των κοκκιδίων στο έντερο και στην αντίσταση του κρέατος στην […]
Δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Βiologyτης επιστημονικής ομάδας της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την μικροβιακή ανθεκτικότητα των σταφυλόκοκκων που απομονώνονται από γάλα κλινικά υγιώναιγών.
Η μικροβιοανθεκτικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ενιαίας υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 2030 το κυρίαρχο αίτιο απώλειας ανθρώπων θα είναι η μικροβιοανθεκτικότητα, περισσότερο και από τον αριθμό των απωλειών λόγω καρκίνου. Ο Staphylococcusspp. είναι ένα σημαντικό παθογόνο που προκαλεί μαστίτιδα σε γίδες και σχετίζεται με τη μικροβιακή αντοχή (AMR). Οι στόχοι […]
ΔΕΛΤΙΟ TYΠOY SOMED 14-16 JUNE 2022
Tρέχουν τα πράγματα και δεν προλαβαίνουμε. 15 συμμετοχές τουΤμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εργαστηρίου Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας τροφίμων στο 41ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μικροβιακής Οικολογίας στην Υγεία και την Ασθένεια (SOMED). Πέντε με μορφή προφορικής παρουσίασης και δέκα υπό τη μορφή αναρτημένων ανακοινώσεων, η πιο δυναμική παρουσία Πανεπιστημίου μετά […]
ANAKOΙΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Τα τελευταία χρόνια, η ανησυχία των καταναλωτών για τη χρήση συνθετικών αντιοξειδωτικών και αντιβιοτικών στα τρόφιμα αυξάνεται, προκαλώντας εκτεταμένη έρευνα για εναλλακτικές λύσεις φυσικής προέλευσης. Η ερευνητική μας ομάδα εξέτασε τρία αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται στην ελληνική παραδοσιακή ιατρική για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή τους δράση προκειμένου να καθοριστεί η δυνατότητα […]
VET. SCI. ΔΕΛΤΙΟ ΙΝΝΟΤΡΙΤΙΟΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2022
Mπορεί ένα μίγμα ειδικής επεξεργασίας υποπροϊόντων της φυτικής και ζωικής παραγωγής να αλλάξει σημαντικά προς το βέλτιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του Ελληνικού κοτόπουλου;Η απάντηση εδώ. Μπορεί. Το ερευνητικό έργο είναι το Innotrition, ΙNTERREGΕλλάδας Ιταλίας 2014-2022 με εκλεκτές συμμετοχές. Εργαστήριο Επιστήμης των Ζώων, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας και Εργαστήριο Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και […]
Poultry ροδι 5-5-2022 Eρευνητική εργασία τμήματος Γεωπονίας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΡΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ, ΕΥΖΩΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΡΕΑΤΟΣΜια νέα δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου Επιστήμης των Ζώων, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στοPoultry 2022,με βασικό άξονα την εναλλακτική διαχείριση της υγείας των […]