Skip to content
Menu

Επίσκεψη του τμήματος Γεωπονίας στο εργοστάσιο επεξεργασίας κοτόπουλου του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023

Άνοιξε η χρονιά με χαρές και εκδρομική διάθεση καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί με την τελική ημερίδα του ένα ερευνητικό έργο που η σημασία του για όσους το κατανοήσουν είναι μοναδική για τη πτηνοτροφία της χώρας! Ροβολήσαμε λοιπόν για το εργοστάσιο επεξεργασίας κοτόπουλου του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και την πειραματική μας μονάδα για να κλείσουμε με τα αποτελέσματα μιας δουλειάς τεσσάρων ετών και συνεχούς συνεργασίας με την ΠΙΝΔΟ 10 ετών με 2 εμβληματικά έργα στο “Ερευνώ Καινοτομώ” της ΓΓΕΚ και ένα που συνεχίζεται στο Ελλάδα-Κίνα. Εκεί η χαρά μας ήταν περισσή γιατί ξεναγηθήκαμε στο εργοστάσιο των πέντε αστέρων από τον Διευθυντή του και αστέρι του εργοστασίου απόφοιτό μας κ. Θανάση Παππά. Οι φοιτητές μας απλωμένοι στην εξελιγμένη γνώση του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και κατευχαριστημένοι για τη δημιουργική εμπλοκή τους σε ερευνητικά έργα του Τμήματος και την επίσκεψη τους στα άδυτα ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας κοτόπουλου. Άσε τα chickennuggets, και τα παναρισμένα φιλέτα, ακτύπητα, νόστιμα, ιδανικά, αδειάσαμε την παραγωγή της ημέρας.
Κοτόπουλο μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος χωρίς καθόλου χρήση αντιβιοτικών, αυτό είναι το θέμα μας. Μεγάλος στόχος αλλά και συγκλονιστική ομάδα που τραβάει στα επιστημονικά άκρα. Ο πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ πάντα επιλεκτικός και ουσιαστικός στις συνεργασίες, μας άπλωσε το χέρι και ειλικρινά ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Δημητρίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Λάζαρο Τσακανίκα που δυνάμωσαν ενεργητικά τη σύνδεση τους με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ και πίστεψαν στην ερευνητική ορμή μας και στις προτάσεις μας σε σχέση με τους μεγαλεπήβολους στόχους της εταιρείας. Ψυχή της δουλειάς ο υπεύθυνος ερευνητικών έργων κ. Γιάννης ο Πατούνας που πνίγηκε στις ευχές όπως και ο γράφων, αλλά κατηύθυνε το έργο μοναδικά και μπράβο του. Δίπλα του ο Αποστόλης Πατσιάς, χαρισματικός επιστήμονας και οι κτηνίατροι Ζωή Πρέντζα, ο Θωμάς Παπαρούνης, ο υπεύθυνος Γεωπόνος στο εργοστάσιο ζωοτροφών κ. Κώστας Θεοχάρης. Ο Ηλίας Γιάννενας ακλόνητη δύναμη στη διατροφή των ζώων και το εργαστήριο διατροφής της Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ έδωσε άλλη διάσταση στο έργο και οι ερευνητικές μας συνεργασίες είναι απαράμιλλες. Η κατασκευαστική Εμμανουηλίδης συνεργάστηκε για την πειραματική πτηνοτροφική μονάδα και ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας από το Γ.Π.Α. και ο κ. Δημήτρης Παπαναστασίου από το ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ για το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είμασταν όλοι ανεξαιρέτως εκεί, χωρίς ονόματα, αλλά με τη δύναμη της συλλογικής δουλειάς και του μυαλού για τη δόμηση ενός διαφορετικού και ολιστικού μοντέλου πτηνοτροφίας που να ανοίξει δρόμο για διεθνή καριέρα στο Ελληνικό κοτόπουλο.
Κοτόπουλο που να μειώνει την παγκόσμια υπερθέρμανση, την οικοτοξικότητα, τον ευτροφισμό, την οξίνιση, τη χρήση φυσικών πόρων, που να αναστρέφει την κλιματική αλλαγή και που να έχει βιοδείκτες για τonoantibioticever κρέας κοτόπουλου που θα παραχθεί. Η ζωή είναι μπροστά για να δείξει ότι πριν 10 χρόνια όταν ξεκίνησε η συνεργασία μας με την ΠΙΝΔΟ εμείς είμασταν πιο μπροστά από τη ζωή!
Ευχαριστούμε λοιπόν τις ομάδες των ερευνητών για τη εξαιρετική συνεργασία και για τα θεαματικά αποτελέσματα για τη μεθοδολογία παραγωγής κοτόπουλου χωρίς τη χρησιμοποίηση αντιβιοτικών που συνδυάζει διατροφικές καινοτομίες, κτιριακές καινοτομίες και ειδικού τύπου ιχνηλασιμότητα για την αυθεντικότητα αυτού του κρέατος, όλες προηγμένες τεχνολογίες που οδηγούν σε ειδική σήμανση και μεγάλη προστιθέμενη αξία. Ο μοναδικός σε αποτελέσματα είναι πάντα ο συλλογικός σε δουλειά! Μένει το Ελλάδα-Κίνα αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να κουνήσουμε ρούπι για τον απέραντο γίγαντα της Ασίας!