Skip to content
Menu

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας (Φυτική Παραγωγή) στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στην Λάρισα 21-24 Φεβρουαρίου

Στη Λάρισα στις 21-24 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας. Βασικό θέμα του συνεδρίου ήταν η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και η εφαρμογή της σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Το Τμήμα Γεωπονίας (Φυτική Παραγωγή) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε με ομιλία των Νικολάου Κορρέ, Παρασκευής Υφαντή και της Δρ. Γαρυφαλιάς Οικονόμου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ζιζανίων στο πλαίσιο της πράσινης γεωργίας. Περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη» η περίληψη της οποίας παρατίθεται παρακάτω:

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων θεωρώντας την σημαντική πτυχή της πράσινης γεωργίας, με απώτερο σκοπό την προώθηση αειφόρων παραγωγικών διαδικασιών. Αυτή η προσέγγιση επιδιώκει να περιορίσει τη χρήση των ζιζανιοκτόνων και αντ’ αυτού βασίζεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων, δηλαδή στον κατάλληλο συνδυασμό καλλιεργητικών, μηχανικών και βιολογικών μέτρων που επιδρούν είτε αθροιστικά ή συνδυαστικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζιζανίων. Η νέα ΚΑΠ χρηματοδοτεί προσεγγίσεις ολοκληρωμένων πρακτικών διαχείρισης ζιζανίων ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να υιοθετήσουν αυτές τις μεθόδους μέσω προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και τεχνικής υποστήριξης. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας (π.χ. ρύπανση εδαφών και υδάτινων πόρων, βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή) όπως επίσης στη βελτίωση του εδάφους (π.χ. η χρήση καλλιεργειών εδαφοκάλυψης ή η εναλλαγή των καλλιεργειών συμβάλλουν στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους, στην αύξηση της οργανικής ύλης, και στην αύξηση της μικροβιακής δραστηριότητας του εδάφους). Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών (π.χ. βελτίωση των αποδόσεων με την μείωση του ανταγωνισμού από τα ζιζάνια για νερό, φως και θρεπτικά συστατικά, μείωση των εισροών στην καλλιέργεια και κατ’ επέκταση αύξηση του κέρδους της γεωργικής εκμετάλλευσης και στη μείωση ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα ζιζανιοκτόνα). Τα κοινωνικά οφέλη από την εφαρμογή αυτών των συστημάτων αντιμετώπισης των ζιζανίων αφορούν την υγεία και ασφάλεια των παραγωγών εξαιτίας της ελαχιστοποίησης στην έκθεσης τους στα ζιζανιοκτόνα αλλά και στην βελτίωση αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια). Η νέα ΚAΠ επικεντρώνεται επίσης στην προώθηση αγρο-οικολογικών πρακτικών που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και την ευκαμψία των καλλιεργητικών συστημάτων. Η εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ζιζανίων οδηγεί προς μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη γεωργία διασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις και ανταγωνιστικότητα των συστημάτων παραγωγής τροφής.