Skip to content
Menu

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS

  • Στα πλαίσια του Erasmus + πραγματοποιήθηκε επίσκεψη επιμόρφωσης των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επίκουρου καθηγητή κ. Ιωάννη Αναστόπουλου και επίκουρης καθηγήτριας κα Παρασκευής Μπέζα. στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Coimbra στην Πορτογαλία στο διάστημα 3-5 Οκτωβρίου 2023.
  •  Στο Τμήμα Χημείας λειτουργεί παράλληλα το Κέντρο Χημείας Coimbra Chemistry Centre (CQC)με ομάδες αριστείας στην έρευνα. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή καθηγητή Χημείας κ Artur Valente .συντονιστή της θεματικής ενότητας Macromolecules της ερευνητικής ομάδας, Colloids and Photochemistry του Coimbra Chemistry Centre (CQC).
  • Το Πανεπιστήμιο της Coimbra είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια σε συνεχή λειτουργία στον κόσμο, το παλαιότερο στην Πορτογαλία, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον πορτογαλόφωνο κόσμο. Το 2013, η UNESCO κήρυξε το πανεπιστήμιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας την αρχιτεκτονική, τον μοναδικό πολιτισμό και τις παραδόσεις, καθώς και τον ιστορικό του ρόλο. Σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι οργανωμένο σε 8 σχολές με περισσότερους από 20000 φοιτητές εκ των οποίων το 15 % είναι διεθνείς .
  • Πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση με θέμα την παρασκευή καινοτόμων υλικών για την προσρόφηση ρύπων όπως χημικά τροποποιημένων πολυμερών κυτταρίνης και νανοϋλικών βασισμένων σε παράγωγα κυκλοδεξτρινών με εφαρμογή στην  απορρύπανση υδατικών αποβλήτων από οργανικούς ρύπους και μέταλλα.
  • Ακολούθησε επίσκεψη –ξενάγηση στους χώρους των εργαστηρίων του Τμήματος Χημείας στις αίθουσες διδασκαλίας στη μοναδική Βιβλιοθήκη-κόσμημα του Πανεπιστημίου καθώς και στον Βοτανικό κήπο με συλλογές των φυτών που καλύπτουν κάθε γωνία του και ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε όλα τα απομακρυσμένα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου. Έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα οργάνωσης σπουδών του Τμήματος Χημείας, καθώς και φοιτητικών παροχών του Πανεπιστημίου.
  • Υπήρξε προθυμία και ενδιαφέρον για τη διερεύνηση δυνατότητας σύναψης διμερούς συμφωνίας Erasmus στη θεματική ενότητα «Γεωργία» σε επίπεδο ανταλλαγής υποψηφίων διδακτόρων αλλά και κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων και συνεργασίας μελών ΔΕΠ.
  • Στο Πανεπιστήμιο υπήρξε συνάντηση-γνωριμία με τον Prof. Christopher M.A. Brett (Portugal), μια  διεθνή προσωπικότητα στο χώρο της επιστήμης, πρώην Αντιπρόεδρο της Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (International Union of Pure and Applied Chemistry –UPAC) και καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Coimbra.