Skip to content
Menu

Ο δρόμος του τυριού του Τμήματος Γεωπονίας αποκτα διεθνή εμβέλεια

H τελευταία ημερίδα του έργου cheese-cult που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του «EqremÇabej» στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Επικεφαλής το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων- ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η οργάνωση Αργυρώ και το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου«EqremÇabej».
Οι δυνατότητες συνεργασίας των διασυνοριακών περιοχών Ελλάδας και Αλβανίας είναι εξαιρετικές στον τομέα της Κτηνοτροφίας. Παρθένο περιβάλλον, ελεύθερα κοπάδια, υποδειγματικοί βοσκότοποι, παραδοσιακές φυλές, άνθρωποι που αγαπούν την κτηνοτροφία, σκεπτόμενοι τυροκόμοι, γάλα, τυροκομικά και κρέας απίστευτης ποιότητας, γεύσης, υφής και χαρακτηριστικών. Και εμείς και εκείνοι έχουμε να πάρουμε πολλά από τη συνεύρεση σε διαφορετικό βαθμό και σε ξεχωριστούς τομείς. Όμως ο πρώτος δρόμος άνοιξε, ο δρόμος του τυριού, εκεί ποτίστηκαν οι τυροκόμοι για να ανοίξουν τα τυροκομεία τους στους καταναλωτές και επισκέπτες, εκεί οι παραγωγοί είδαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον κόσμο που προτιμάει το κρέας και το γάλα τους, εκεί οι εστίαση είδε την ευκαιρία ενός γνήσιου τοπικού πιάτου με μπουκέτο γεύσεων και συνταγών, εκεί οι ξενοδόχοι είδαν την αξία ενός πρωϊνού μοναδικού προϊόντων μηδέν χιλιομέτρων, εκεί ο πολιτισμός συνδέθηκε με την κουλτούρα της παραγωγής, εκεί η επιστήμη βρήκε δρόμο για να χαρακτηρίσει την αυθεντικότητα και τη γνησιότητα των τροπικών τροφίμων.
Ένας δρόμος διαφορετικός από τους άλλους, σαν ταξίδι που να σε οδηγεί στις ύψιστες απολαύσεις που μπορεί να συναντήσει ο εαυτός σου, πνευματικές, ιστορικές, φυσιολατρικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, γαστρονομικές, όλα σε έναν δρόμο, το δρόμο του Τυριού!

fcsefv