ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Η επίδραση της φυσικά εμπλουτισμένης διατροφής του προβάτου με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στη χημική του σύσταση και στο μικροβίωμα του γάλακτος.
Σας έχω νέα. Μήπως γνωρίζαμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε ειδικά χαρακτηριστικά του πρόβειου γάλακτος με βάση τη διατροφή των προβάτων; Αν κάτι γνωρίζαμε, το βέβαιο είναι ότι δεν ξέραμε ότι μία διατροφή με πρωτεϊνούχα σπέρματα που είναι φυσικώς εμπλουτισμένα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μειώνει τους βακτηριακούς πληθυσμούς στο γάλα και ιδιαίτερα τους παθογόνους που συνδέονται με κλινική και υποκλινική μαστίτιδα, όπωςοStaph. haemoyticus, o Staph. epidermidis, toCorynebacteriumstationis, o Staphylococcusxylosusκαι πολλοί άλλοι.
Tαυτόχρονα, αυξήθηκε η συγκέντρωση πολυ ακόρεστων και ωμέγα 3, ωμέγα 6 λιπαρών οξέων στο γάλα, μειώθηκε η αναλογία ωμέγα 6 προς ωμέγα 3 σε εξαιρετικά βέλτιστο δείκτη από 17,3 σε 5.9, μειώθηκαν οι αθηρωματικοί και θρομβογενετικοί δείκτες, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις θρεπτικές ιδιότητες του Ελληνικού πρόβειου γάλακτος για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, αλλά και για τυροκόμηση που επίσης την κάναμε με εξαιρετικά αποτελέσματα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού. Σύσσωμο το εργαστήριο υγείας, υγιεινής και ποιότητας τροφίμων, όπως και το εργαστήριο επιστήμης ζωικής παραγωγής, διατροφής και βιοτεχνολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι άνθρωποι της σκέψης και της δουλειάς και αμετανόητοι συνεργάτες μας καθηγητής κ. Ηλίας Γιάννενας από την Κτηνιατρική του Α.Π.Θ και Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Μετά την ανάγνωση της εργασίας θα σας ευχηθούμε στην υγειά σας