Skip to content
Menu

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υποπροϊόντα αγροτικής παραγωγής και μικροβιωμα του χοίρου 9-2023

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Περιοδικό Microorganisms. Διαυγάζεις τα θολά νερά για το πως μια ευτελής διατροφή από υποπροϊόντα της Ελληνικής φυτικής και ζωικής παραγωγής (κατσίγαρο, οινολάσπη και τυρόγαλα αποπρωτεϊνωμένο) αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου στον χοίρο. Στην ηλικία του απογαλακτισμού μέχρι την προπάχυνση. Την χορηγεις με το όχι ευκαταφρόνητο 10% στο τελικό σιτηρέσιο. Και μάλιστα σε μία κρίσιμη ηλικία που θέλει άριστη τροφή, του απογαλακτισμού. Κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξη και στα τελικά βάρη! Την διατηρείς 40 ημέρες. Μετά την αφαιρείς από το σιτηρέσιο και αλλάζει το μικροβίωμα προσομοιάζοντας την πρότερη κατάσταση. Μετά την ξαναπροσθέτεις στην πάχυνση και βλέπεις τη μεταβολή του μικροβιώματος που επανέρχεται στα ευεργετικά χαρακτηριστικά που είχε όταν πρωτοέβαλες την τροφή στο σιτηρέσιο. Μην ξεχνάτε ο χοίρος είναι άνθρωπος στους πειραματισμούς. Εκεί λοιπόν που κολυμπάς στη δίνη του απέραντου γαλάζιου καθρεφτίζονται τα αποτελέσματα! Ποιες τροφές κάνουν τον χοίρο υγιέστερο στο εντερικό μικροβίωμα που με τη σειρά του ρυθμίζει όλη τη φυσιολογία του ζώου, την υγεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος; Άρα ποιες τροφές τροποποιούν το εντερικό μικροβίωμα και στον άνθρωπο και τον χαρίζουν υγεία! Μια εξαιρετική εργασία, η πρώτη διεθνώς που παρακολουθεί τις μεταβολές όλων των μικροβιακών οργανισμών που βρίσκονται στον αυλό και το ενδοθήλιο του λεπτού και του παχέος εντέρου του χοίρου σε σχέση με συγκεκριμένες μεταβολές των συστατικών της τροφής του και μάλιστα πλούσιων σε ινώδεις ουσίες, υγρασία και πολυφαινολικές ενώσεις. Διαύγαση λέγεται αυτή η μέθοδος της κολύμβησης στα άγνωστα νερά του μικροβιώματος. Η αρχή για μια σειρά εργασιών που θα δημιουργήσουν την ταυτότητα του Ελληνικού χοιρινού κρέατος. Η ομάδα του Τμήματος Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων στα μεγάλα κέφια της! Ο Γιάννενας από την Κτηνιατρική ακόμη πιο κεφάτος και οι Κινέζοι συνάδελφοι από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Νanjing ευτυχείς. Ερευνητικά έργα Green Pro, Ελλάδα Κίνα και Ευ Αγροδιατροφή. Θα παρουσιαστούν οσονούπω και στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ζωικής παραγωγής στη Γαλλία.

3a