Στη ζωή πρέπει να πορευόμαστε με το θαύμα στη σκέψη γιατί η επιστήμη πάντα δεδικαίωται και ας μην υποστηρίζεται. Σήμερα και μετά από τόσο αγώνα που υποτίθεται γίνεται για την αυθεντικότητα των τυροκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα της φέτας και την καταπολέμηση της νοθείας μέσω υπερφυγοκέντρησης, προσθήκης ορού γάλακτος, σκόνης γάλακτος, κανείς δεν συγκινείται που το Τμήμα Γεωπονίας σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου (Μ16) δημιούργησε μέθοδο και τεχνολογία ανίχνευσης της παράτυπης προσθήκης πρωτεϊνών στο γάλα από άλλες πηγές εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής που κάνουν διακριτό το αυθεντικό τυροκομικό προϊόν (τη φέτα επί του παρόντος) από τη “φέτα” που δεν θα έπρεπε να ορίζεται ως ΠΟΠ. Ξεκλειδώσαμε την ταυτότητα της προέλευσης του γάλακτος και των παραγώγων του. Και ακόμα καλύτερα συνδέθηκε με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα με τη συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Άρτας. Αποτέλεσμα έργου που αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου σε κάτι που διαπρυσίως αναζητείται. Αντί λοιπόν της εξέλιξης και εφαρμογής του συστήματος, τουλάχιστον για την τοπική παραγωγή, όπως αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη, μάλλον θα δοθεί σε άλλη ομάδα από άλλη Περιφέρεια το ίδιο πρόγραμμα για να εφαρμοστεί. Είναι σπουδαίο να σκέφτεσαι και να μιλάς για τον τόπο σου, αλλά περισσότερο σημαντικό να έχεις ως παράδειγμα τη ζωή των έργων σου για όσα πιστεύεις για τον τόπο σου. Καινοτομίες σε πρωτεωμικές τεχνολογίες και Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα για το ξεκλείδωμα της αναγνώρισης της προέλευσης του γάλακτος. Αυτό δεν θέλουμε, δεν αγωνίζονται πολιτικοί, επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι για την αποκάλυψη της νοθείας; Διαβάστε λοιπόν Βiotech και οι γνωστοί επιστήθιοι επιστημονικοί φίλοι και συνεργάτες του ΤμήματοςΓεωπονίαςκαι οι εξαιρετικοί κ.κ. Γιαννακέαςκαι Οικονόμου από τογειτονικό τμήμα Πληροφορικήςκαι Τηλεπικοινωνιώνσυνσυγγραφείςτηςεργασίας.