Skip to content
Menu

Παρουσίαση Διπλωματικής Έρευναςμε θέμα: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ (GOSSYPIUM HIRSUTUM) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΟΒΑΜΒΑΚΙΑ (ABUTILON THEOPHRASTI)

Αγαπητοί συνάδελφοι, φοιτητές/τριες
 
Επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι στα πλαίσια του ΔΠΜΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ, θα παρουσιαστεί, την Τετάρτη 4/12/2024 και ώρα 15:00, διαδικτυακά η μεταπτυχιακή διπλωματική μελέτη της κας Αναστασίας Ζώτου με θέμα: “ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ (GOSSYPIUM HIRSUTUM) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΟΒΑΜΒΑΚΙΑ (ABUTILON THEOPHRASTI)“. 
 
Επιβλέπων:
Νικόλαος Κορρές, Αναπλ. Καθηγητής Τμ. Γεωπονίας ΠΙ
Μέλη επιτροπής:
Χαράλαμπος Καριπίδης, Καθηγητής Τμ. Γεωπονίας ΠΙ
Δήμητρα Λόκα, Ερευνήτρια, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
 
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας MS-TEAMS με κωδικό και σύνδεσμο σύνδεσης όπως παρακάτω
 

Κωδικόςeaezeqh

 
 
Παρακαλώ ενημερώστε και όποιον συνάδελφο δεν έχω συμπεριλάβει στην λίστα των προσκεκλημένων που ίσως ενδιαφέρεται στην έρευνα για την ανταπόκριση των φυτών (και ζιζανίων) σε αβιοτικές καταπονήσεις. Η περίληψη της εργασίας παρατίθενται παρακάτω. 
 
Περίληψη
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ξηρασίας στα μορφολογικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού (Gossypium hirsutum) και της αγριοβαμβακιάς (Abutilon theophrasti). Χρησιμοποιώντας πειραματικά δεδομένα σε περιβάλλον θερμοκηπίου, αξιολογήθηκε η ανταπόκρισή τους σε διαφορετικά επίπεδα υδατικής καταπόνησης. Οι διαφορετικές εντάσεις υδατικής καταπόνησης περιλάμβαναν άρδευση κάθε δύο ημέρες, με ποσότητες νερού 1000ml (μη καταπόνηση – μάρτυρας), 800ml (ήπια καταπόνηση), 600ml (μέτρια καταπόνηση) και 400ml (ισχυρή καταπόνηση). Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ξηρασίας, οι οποίες ήταν εντονότερες σε συνθήκες μέτριας και ισχυρής καταπόνησης. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση του ύψους και της ξηρής βιομάζας και στα δύο είδη, με το βαμβάκι να εμφανίζει μείωση κατά ~56% στο ύψος και ~60% στη βιομάζα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην ανάπτυξη του βαμβακιού στο αναπαραγωγικό στάδιο, ενώ η περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη μειώθηκε και για τα δύο είδη σε ποσοστό ~55%. Τέλος, παρατηρήθηκε αύξηση στην παραγωγή των αντιοξειδωτικών προλίνης και φαινολών, ως ανταπόκριση των φυτών στην ξηρασία. Στο βαμβάκι, η προλίνη αυξήθηκε κατά ~500% και οι φαινόλες κατά ~300%, ενώ στην αγριοβαμβακιά η αύξηση ήταν επίσης σημαντική.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας, η οποία θα μας τιμήσει ιδιαίτερα. 
 
Νικόλαος Ε. Κορρές, PhD
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Γεωπονίας
Κωστακιοί, Άρτα, 47100