Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) των αναθεωρημένων προδιαγραφών για το Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Κονσερβολιά Άρτας.
Τα σχετικά έγγραφα είναι διαθέσιμα στις σχετικές διαδικτυακές σελίδες της ΕΕ και του ΥΠΑΑΤ (https://www.minagric.gr/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/ellinikaproionta/1182-elaioladaelies-2 Κατηγορία «Ελιές» ή απευθείας για το κείμενο της αίτησης για έγκριση τροποποίησης και τις αναθεωρημένες προδιαγραφές στο: https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2021/prodiagrafes_konservolia271221.pdf).
Η αρχική αναγνώριση της Κονσερβολιάς Άρτας ως ΠΓΕ, είχε γίνει το 1994 μέσω της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Άρτας –Φιλιππιάδας. Στη συνέχεια, το 2016, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Άρτας (και συγκεκριμένα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) έκανε ενέργειες σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου ώστε να παραμείνει ενεργό το ΠΓΕ, το οποίο όμως χρειαζόταν αναθεώρηση. Η σύνταξη των κειμένων αναθεώρησης και η συνολική παρακολούθηση και υποστήριξη της διαδικασίας, έως και την τελική έγκριση πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Παραγωγικής Γεωργίας και Φυτουγείας του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Interreg IPA – CBC Greece – Albania OLIVE_CULTURE με Επ. Υπεύθυνο τον Καθηγητή του τμήματος κ. Γιάννη Τσιρογιάννη. Υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη δράση ήταν η συνεργάτης του έργου, γεωπόνος κ. Κωνσταντίνα Φωτιά, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των γεωπόνων Δημητρίου Γιώτη, Πηνελόπης Μπαλτζώη, Θεόδωρου Μπάκου και Μάρκου Γιαννέλου. Ακόμη σημαντική ήταν η συνεργασία με τον τυποποιητή ελιάς κ. Αθανάσιο Κοντοδήμα, αλλά και τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ Άρτας κ. Γρηγόριο Οικονόμου.
Πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση του ΠΓΕ Κονσερβολιά Άρτας θα διευκολύνει την τήρηση των σχετικών προδιαγραφών και την αξιοποίηση της αυτής της σήμανσης ποιότητας που συνδέει το προϊόν με τον τόπο παραγωγής του. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που η λέξη Κονσερβολιά μπορεί να ηχεί περίεργα στην Ελληνική γλώσσα, στις λατινογενείς γλώσσες μπορεί να συνδεθεί όχι μόνο με τη συντήρηση αλλά και με την διαφύλαξη, την προστασία, όχι μόνο του προϊόντος αλλά και του περιβάλλοντος και του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας και παραγωγής.
Τέλος, κάθε ενδιαφερόμενος φορέας, επιχείρηση, γεωπόνος, αγρότης αξίζει να δει και τα υπόλοιπα παραδοτέα των εταίρων του έργου. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μελέτη “Προοπτικές ανάπτυξης της ελαιοκομίας της Ηπείρου στο πλαίσιο της ανοικτής αγοράς της Ελλάδας και του κόσμου” (https://dagri.uoi.gr/wp-content/uploads/2024/05/olive-culture-meleti-prooptikes-elaiokomias-epirus.pdf) την οποία συνέταξε ο Γεωργο-οικονομολόγος κ. Βασίλειος Ζαμπούνης.