Skip to content
Menu

Δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Βiologyτης επιστημονικής ομάδας της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την μικροβιακή ανθεκτικότητα των σταφυλόκοκκων που απομονώνονται από γάλα κλινικά υγιώναιγών.

verg

Η μικροβιοανθεκτικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ενιαίας υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 2030 το κυρίαρχο αίτιο απώλειας ανθρώπων θα είναι η μικροβιοανθεκτικότητα, περισσότερο και από τον αριθμό των απωλειών λόγω καρκίνου.   Ο Staphylococcusspp. είναι ένα σημαντικό παθογόνο που προκαλεί μαστίτιδα σε γίδες και σχετίζεται με τη μικροβιακή αντοχή (AMR). Οι στόχοι αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ο επιπολασμός και η σύνθεση των σταφυλόκοκκων σε μεμονωμένα δείγματα μαστικού εκκρίματος από κλινικά υγιείς γίδες και να αξιολογήσει το φαινοτυπικό πρότυπο της μικροβιοαντοχήςσε 21 αντιβιοτικά μέσω του συστήματος VITEK 2 COMPACTκαι την παρουσία ανθεκτικότητας στη μεθικιλλίνη στελεχών του Staphylococcusspp.. Από 220 δείγματα μαστικού εκκρίματος 101 ήταν θετικά στην παρουσία του σταφυλόκοκκου που επίσηςταυτοποιήθηκαν σε επίπεδο στελέχους με τη μέθοδο της φασματομετρίαςμάζας χρόνου πτήσης (matrix-assistedlaserdesorption/ionizationtime-of-flightmassspectrometry).

Προσδιορίστηκε η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC) των 46 ανθεκτικών στελεχών που απομονώθηκαν. Τα ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη στελέχη (n = 9) αξιολογήθηκαν για την παρουσία των γονιδίων ανθεκτικότητας mecA, mecC, SCCmec/orfxμε multiplexreal-timePCR. Το ποσοστό θετικότητας στα στελέχη σταφυλοκκόκων του γάλακτος υγιών αιγών ήταν 45,9% εκ των οποίων, το 72,3% αναγνωρίστηκε ως σταφυλόκοκκοι αρνητικοί στην κοαγουλάση(CoNS), και ταυτοποιήθηκαν 17 διαφορετικά στελέχη, με το υπόλοιπο να ανήκει στονStaphylococcusaureus. ΟιConNS και ο S. aureus ήταν πιο συχνά ανθεκτικοί στην αμπικιλλίνη (56,2%και 57,1%, αντίστοιχα), πενικιλίνη (26,0% και 39,3%, αντίστοιχα), αμοξικιλλίνη (26 % και 25 %αντίστοιχα) και κεφαλεξίνη (12,3% και 25%, αντίστοιχα). Οι σταφυλόκοκκοι αρνητικοί στην κοαγουλάσηπαρουσίασαν ένα ευρύτερο μοτίβο AMR και υψηλότερο ποσοστό ανθεκτικών στελεχών από τον S. aureus. Από τα εννέα ανθεκτικά στην οξακιλλίνη και την κεφοξιτίνη στελέχη, τρία S. aureus καιπέντε στελέχη ConNS έφεραν το γονίδιο mecA και επομένως ταυτοποιήθηκαν ως ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη. Το mecCγονίδιο δεν βρέθηκε σε κανένα από τα στελέχη που μελετήθηκαν. Η παρουσία μικροβιακής ανθεκτικότητας στη μεθικιλλίνητου S. aureusκαι των σταφυλοκκόκων αρνητικών στην κοαγουλάση,που είναι το βασικό αίτιο της υποκλινικής μαστίτιδας στα μικρά μηρυκαστικά, είναι ένα ανησυχητικό εύρημα αφενός για την υγεία των ζώων και αφετέρου για τη δημόσια υγεία.

Στόχος της ερευνητικής μας ομάδας είναι η ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής antibioticfreeκαι η επιδίωξη αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο της ενιαίας υγείας, καθώς είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι πρώτη στη μικροβιοανθεκτικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η εκλεκτή μας ομάδα συνεργάστηκε με τον άνθρωπο που έχει κάνει στόχο της ζωής του την έρευνα στις μαστίτιδες των μικρών μηρυκαστικών και ίσως τον καλύτερο επιστήμονα στην Ευρώπη για το θέμα αυτό, καθηγητή κ. Γεώργιο Φθενάκη. Δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Biology.