Εξωστρέφεια/συνεργασίες του Τμήματος Γεωπονίας
Για να καταστεί το Τμήμα ελκυστικό σε επιστημονικό επίπεδο, αφού η πόλη δεν είναι ισχυρός αστικός ιστός, σε φοιτητές, ερευνητές και νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες πρέπει να αναπτυχθεί ένα περιβάλλον επιτυχημένων δομών υψηλής τεχνογνωσίας και δημιουργικών συνεργασιών με εταίρους που θα στοχεύουν στην:
- Ανάδειξη του Τμήματος μέσω δράσεων ενημέρωσης και υλοποίηση εκδηλώσεων προβολής, που αποσκοπούν στη διάχυση και αξιοποίησή των ερευνητικών αποτελεσμάτων των μελών του Τμήματος στους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς.
- Προώθηση συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο με άλλα τμήματα του Εθνικού Πανεπιστημιακού χώρου, όπως και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Μπάρι για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πάνω σε αντικείμενα που άπτονται της ορθολογικής παραγωγής προϊόντων πρωτογενούς τομέα με εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με βάση πρωτόκολλα συνεργασίας που θα καθορίζουν τους τομείς έρευνας και εκπαίδευσης στα πλαίσια ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων και ερευνητικών έργων.
- Ενίσχυση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις και λοιπούς παραγωγικούς φορείς και υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με στόχο τον προσανατολισμό της έρευνας και της εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Το Τμήμα αποτελεί πρότυπο Τμήμα για την εξωστρέφειά του στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
- Πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών αναγνωρισμένου κύρους από το εξωτερικό για την ανάπτυξη και διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων που εντάσσονται στα γνωστικά αντικείμενα των σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με την προοπτική της ανάπτυξης ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών.
- Ευαισθητοποίηση του κοινού και των υποψήφιων φοιτητών για το Π.Σ. του Τμήματος μέσω:
- Άμεσης αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Τμήματος.
- Καθιέρωσης ετήσιων εκδηλώσεων (εβδομάδα Γεωπονίας), όπως ακριβώς έχει γίνει με τη εβδομάδα Ζωικής παραγωγής Άρτας.
- Ίδρυσης Κέντρου δια βίου εκπαίδευσης για νέους αγρότες (εκπαιδευτικός λαχανόκηπος, βοτανικός κήπος με αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, φυτώριο κηπευτικών, ανθοκομικών φυτών, εκπαιδευτικό υδροπονικό θερμοκήπιο, πλήρης αξιοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση σε ζητήματα έξυπνης πτηνοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας ειδικών τροφίμων, χοιροτροφίας, παραγωγής ειδικών προϊόντων κρέατος υψηλής προστιθέμενης αξίας, παραγωγής πράσινου κρέατος και γάλακτος, ζητήματα που έχει διερευνήσει το Τμήμα πριν την ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο με τη μορφή του Green Deal).
- Διοργάνωσης «θερινού σχολείου» (summer school) με τη χρήση των ερευνητικών του υποδομών.
- Προώθησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
- Σχεδιασμού και ανάπτυξης ενημερωτικών δελτίων (newsletters) του Τμήματος.
- Παρουσίασης διδακτορικών διατριβών σε μορφή σεμιναρίου και ημερίδων.
- Ανάπτυξης σεμιναριακών εκδηλώσεων παραγωγών για ειδικούς στόχους παραγωγής
Δελτία Τύπου
Απόκτηση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου από το Τμήμα Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων στην Άρτα
Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ολοκλήρωσε επιτυχώς τις αξιολογήσεις του προγράμματος Σπουδών Α’ κύκλου και με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με ΦΕΚ που δημοσιεύεται στο φύλλο 6334/18 Νοεμβρίου 2024 της Εφημερίδας της κυβέρνησης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) χορηγείται ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Αυτό […]
Εκδήλωση: «Το Ελληνικό κρέας στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις»
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία στην MEAT/DAIRY/ FROZEN EXPO 2024Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της, στις 9 Νοεμβρίου 2024 στο Metropolitan Expo, στην ΑθήναΟ Κλάδος Τροφίμωνκαι Δημόσιας Υγείας, υπηρετώντας και τιμώντας τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ), θα συμμετέχει στη συνδυαστική έκθεση για τη βιομηχανία τροφίμων MEAT – DAIRY – FROZEN Expo 2024. Στο […]
Εκδήλωση: «Το Ελληνικό κρέας στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις»
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία στην MEAT/DAIRY/ FROZEN EXPO 2024Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της, στις 9 Νοεμβρίου 2024 στο Metropolitan Expo, στην ΑθήναΟ Κλάδος Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία – Τρόφιμα, υπηρετώντας και τιμώντας τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ), θα συμμετέχει στη συνδυαστική έκθεση για τη βιομηχανία τροφίμων MEAT – DAIRY – FROZEN Expo […]
Συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων στην Έκθεση MEAT – DAIRY – FROZEN Expo 2024
Αξιότιμοι,Το Τμήμα Γεωπονίας σας προσκαλεί στην 8η έκθεση MEAT – DAIRY – FROZEN Expo 2024 που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2024 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα, όπου το Εργαστήριο Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων συμμετέχει ως εκθέτης στο HALL1 (DAIRY EXPO), Περίπτερο A32 για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων […]
Ανακοίνωση σχετικά με τη συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας του Παν. Ιωαννίνων στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας
“Συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας του Παν. Ιωαννίνων στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας”Το ακούραστο τμήμα, η αδιάκοπη συνείδηση της έρευνας, η στόχευση στην αναζήτηση της ουσίας των καινοτόμων κτηνοτροφικών συστημάτων, της ανάδειξης της ταυτότητας του Ελληνικού κρέατος, γάλακτος και τυριών, η ασταμάτητη ροή πειραματικών δεδομένων στα πιο προωθημένα ερωτήματα της ζωικής παραγωγής και […]
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σας προσκαλούμε στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΕΒΕΚ με θέμα : “Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης»,το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 (από 10.00 π.μ έως 6.00 μ.μ) στο ξενοδοχείο GRAND SERAI, Ιωάννινα, (ελεύθερη συμμετοχή), στο οποίο συμμετέχει και το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Θα αναπτυχθούν όλα τα τρέχοντα και επίκαιρα θέματα του […]
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 38ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 38ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Επισυναπτόμενο αρχείο: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 38ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Title: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 38ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΠΕΡΙΟΟΔΙΚΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣΤα τυριά της Ηπείρου πηγή έμπνευσηςΜε αφορμή δύο πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γράφει για την ανάγκη να ενταχθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα η προβολή των εξαιρετικών τυριών της περιοχής.04.10.2023