Skip to content
Menu

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας στην Ημερίδα του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 με θέμα «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα». και θα αναρτήσεις το περιεχόμενο του Δελτίου τύπου και θα επισυνάψεις το πρόγραμμα της Ημερίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας στην Ημερίδα του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 με θέμα «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

 

 

Ημερίδα Ενημέρωσης συνδιοργανώνουν το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ Ηπείρου) και η TERRA NOVA Ε.Π.Ε. Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική από τις 17 έως και τις 19 Ιουνίου 2025, στα Ιωάννινα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) / Τμήμα Ηπείρου (Αραβαντινού 6-8), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Στις 17 Ιουνίου, 10:30-14:45, θα διεξαχθεί η θεματική ενότητα «Κυκλική Οικονομία στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ήπειρο», η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με σκοπό την παρουσίαση του Έργου LIFE-IP CEI-Greece, την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας και σε αυτό περιλαμβάνεται το έργο Inno.Trition του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που επεξεργάζοντας ένα μίγμα αποβλήτων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυροκομείων παρασκεύασε ένα καινοτόμο ενσίρωμα που χορηγήθηκε σε πτηνά κρεοπαραγωγής και χοίρους πάχυνσης με πέραν των πλέον ευφάνταστων προσδοκώμενων αποτελεσμάτων στην ποιότητα του κρέατος, στην αντιοξειδωτική του ικανότητα, στην αναλογία ω6/ω3 λιπαρών οξέων, στην ασφάλεια του τελικού συσκευασμένου προϊόντος με σημαντική μείωση δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών, όπως και με σημαντική μείωση δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών που αποτελούν και ενζωοτικούς μικροοργανισμούς και για τον άνθρωπο, στον εντερικό σωλήνα πτηνών και χοίρων, άρα ασφαλέστερο κρέας. Εξαιρετικό και ολιστικό παράδειγμα παραγωγής τροφίμων υψηλής ποιότητας με χαμηλού κόστους άχρηστων σχεδόν υποπροϊόντων της Ελληνικής αγροδιατροφής. Συντονιστές και επιστημονικοί υπεύθυνοι του έργου ο γράφων και το Τμήμα Γεωπονίας, με το έργο να υλοποιείται στη δράση, Interreg Ελλάδας-Ιταλίας με εταίρους εκλεκτούς, το Επιμελητήριο Άρτας και από Ιταλικής πλευράς το Τμήμα Κτηνιατρικής University Aldo Moro στο Bari και το Ινστιτούτο Επιστημών Τροφίμων του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ιταλίας με επικεφαλής την Διευθύντρια κ. Angela Cardinali.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και γίνεται αποκλειστικά με φυσική παρουσία. Ωστόσο για την παρακολούθηση της ημερίδας και του εργαστηρίου απαιτείται προεγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScAk5KNbhPaUNYUWYjjW-KFMdA1QkZ2bqilCOcQYpra02n-QA/viewform?usp=preview

Στην ημερίδα θα μιλήσουμε στις 13.30 με θέμα: Η κυκλική οικονομία στην αγροδιατροφή, από τη θεωρία στην πράξη: “Πρόγραμμα Inno.trition, πως τα υπολείμματα της αγροδιατροφής μετατρέπονται σε βιοτρόφιμα” και σε στρογγυλό τραπέζι θα γίνει συζήτηση με θέμα: “Απώλεια και απόβλητα τροφίμων στον αγροδιατροφικό τομέα”. Όποιος δεν έρχεται δεν μαθαίνει, όποιος δεν μαθαίνει δεν καταλαβαίνει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν εξελίσσεται.