Skip to content
Menu

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ TREATS ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

τ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TREATS ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΙΧΜΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

https://www.efsyn.gr/nisides/463920_i-ihnilasimotita-diasfalizei-tin-aythentikotita

ωδσωδσ

Η έρευνα που διεξάγεται βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής που αναλύουν σε βάθος την πρωτεϊνική σύνθεση και το μικροβίωμα των τυριών

«Τreats»: Γαλακτοκομικά προϊόντα Ηπείρου

Η ιχνηλασιμότητα διασφαλίζει την αυθεντικότητα

Στελλίνα Μαργαριτίδου

Πώς μπορεί ένα προϊόν, όπως είναι η φέτα Ηπείρου, να διασφαλιστεί ως προς την αυθεντικότητά του, τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, ακόμα κι αν φέρει πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ώστε να εξασφαλίσει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή και εγχώρια αγορά αλλά και να εισπράξει το όφελος της μοναδικότητάς του; Το πρόγραμμα Τreats επικεντρώνεται στην υλοποίηση αυτών ακριβώς των στόχων.

Ηουσιαστική ενίσχυση της αυθεντικότητας και της προστιθέμενης αξίας των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ηπείρου αλλά και η δημιουργία μιας νέας εμπορικής ετικέτας που θα τα εκπροσωπεί είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος Τreats με τον τίτλο: «Χρήση καινοτόμων μεθόδων για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος και παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ της Ηπείρου. Διασφαλίζοντας την αυθεντικότητά τους». Το πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για τη βελτίωση των μεθόδων ιχνηλασιμότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ηπείρου, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι με την ολοκλήρωση του έργου η φέτα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς ελληνικά προϊόντα, θα προστατευτεί πιο αποτελεσματικά από τις όποιες πιθανές απομιμήσεις. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων κατά 10% τουλάχιστον, καθώς και στην αύξηση της τιμής πώλησης της πρώτης ύλης σε ανάλογο ποσοστό. Η αναγνώριση και η πιστοποίηση της αυθεντικότητας των προϊόντων αναμένεται να ενισχύσουν την αξία τους τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, προσφέροντας νέες προοπτικές για τους παραγωγούς και τις τυροκομικές μονάδες της περιοχής», τονίζει μεταξύ άλλων η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια Αθηνά Τζώρα.

Πρωτοποριακή μεθοδολογία, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Το πρόγραμμα «Treats» δημιουργεί μια πρωτοποριακή μεθοδολογία που αναδεικνύει την τοπική πρώτη ύλη των γαλακτοκομικών προϊόντων της περιοχής. Μέσω του χαρακτηρισμού πρωτεϊνικών και μικροβιακών βιοδεικτών ενισχύεται η ιχνηλασιμότητα των τελικών προϊόντων και διασφαλίζεται η αυθεντικότητα και η ποιότητά τους. Η έρευνα που διεξάγεται βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής που αναλύουν σε βάθος την πρωτεϊνική σύνθεση και το μικροβίωμα των τυριών. Είναι γνωστό ότι η φέτα προκύπτει από την επίδραση οξυγαλακτικών μικροβίων στο γάλα. Η ανίχνευση του μικροβιακού και πρωτεϊνικού αποτυπώματος του τυριού, που ορίζει και τα χαρακτηριστικά ποιότητας και αυθεντικότητάς του, γίνεται μέσω εξειδικευμένων μικροβιολογικών αναλύσεων.

Η ανάπτυξη συστημάτων εξελιγμένης ιχνηλασιμότητας που δεν ανιχνεύουν μόνο τη νοθεία της φέτας από χρήση αγελαδινού γάλακτος, αλλά και την αυθεντικότητα της παραγωγής (μέσω τυχόν προσθήκης τυρογάλακτος ή σκόνης γάλακτος ή αυξημένης περιεκτικότητας γίδινου γάλακτος ή εφαρμογής τεχνολογιών υπερδιήθησης), όπως και της ταυτοποίησής της, θα διασφαλίσει ότι τα τυριά που προέρχονται από την περιοχή της Ηπείρου θα μπορούν να ξεχωρίζουν στην αγορά ως αυθεντικά προϊόντα ΠΟΠ, με αναγνωρισμένα και εγγυημένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, που προδιαγράφονται από τη νομοθεσία για τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα.

ργδγε

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια Αθηνά Τζώρα
Η ιχνηλασιμότητα της αυθεντικότητας των τυροκομικών προϊόντων έχει σημαντικές επιδράσεις τόσο σε επίπεδο κτηνοτρόφων και τυροκόμων που θα απολαμβάνουν υψηλότερη τιμή για το γάλα και τα τυριά τους, όπως και των καταναλωτών, που θα έχουν πλήρη ταυτότητα ποιοτικών προδιαγραφών αυθεντικότητας, άρα και εμπιστοσύνη στα προϊόντα που αγοράζουν.
Επιπλέον, το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την απασχόληση και τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων μικροβιακών και πρωτεϊνικών βιοδεικτών και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων στην παραγωγική διαδικασία θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση της τοπικής πρώτης ύλης, ενώ τα προϊόντα θα μπορούν να προωθούνται ως «προϊόντα μηδενικών χιλιομέτρων», «μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος», ενισχύοντας και την έννοια της τοπικής και παραδοσιακής επιχειρηματικότητας.
«Το Treats συνδυάζει την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ηπείρου. Με άμεσο αντίκτυπο τόσο στους παραγωγούς όσο και στην αγορά, το πρόγραμμα αυτό δεν αποτελεί απλώς μια ερευνητική πρωτοβουλία, αλλά μια ουσιαστική επένδυση στην ελληνική γαλακτοκομία, με στόχο την προστασία και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα αναδεικνύεται το terroir, μια πολύπλευρη έννοια που περιλαμβάνει γεωγραφικά βιολογικά και ανθρώπινα χαρακτηριστικά για τυροκομικά προϊόντα ειδικών προδιαγραφών ή προέλευσης γάλακτος αποκλειστικά από αυτόχθονες φυλές», όπως εξηγεί η κ. Τζώρα.

σδω
σδω

Ταυτότητα του έργου
Το έργο υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης: «Ίδρυση (δυνητικών) Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για τη βελτίωση των μεθόδων ιχνηλασιμότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ηπείρου, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η χρηματοδότηση είναι από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει συνολική διάρκεια 30 μηνών και στην υλοποίησή του συμμετέχουν:
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Γεωπονίας), το οποίο αναλαμβάνει τον συντονισμό και την επιστημονική έρευνα, συλλέγει και αναλύει δεδομένα και δημιουργεί τις βάσεις δεδομένων για τους πρωτεϊνικούς και μικροβιακούς βιοδείκτες. Ένα τυροκομείο της Ηπείρου, η Τυροκομική Ορεινής Άρτας Α.Ε., το οποίο συμμετέχει στην παραγωγή και την ανάλυση των προϊόντων και κτηνοτρόφοι (παραγωγοί γάλακτος) από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίοι παράγουν και παρέχουν την πρώτη ύλη για τη μελέτη της και την μελέτη των τυροκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται με το εισκομιζόμενο γάλα