ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ του ερευνητικού έργου «Διερεύνηση καινοτόμων στρατηγικών διατροφής με βάση τα βότανα, ώστε να μειωθεί η χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών στην παραγωγή του χοιρινού και ορνίθειου κρέατος με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιδράσεις-GreenPro»
Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα σας προσκαλούν την Τρίτη 9 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. στη Βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης Άρτας, στο Campus των Κωστακιών, με στόχο την ενημέρωση επιχειρηματιών, παραγωγών, στελεχών και καταναλωτών για τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «Διερεύνηση καινοτόμων στρατηγικών διατροφής με βάση τα βότανα, ώστε να μειωθεί η χρήση των αντιμικροβιακών […]
Παραγωγή ωμέγα -3 κεφαλογραβιέρας από το ερευνητικό έργο του Τμήματος Γεωπονίας Green Feeds και ημερίδα ενημέρωσης καταναλωτών και παραγωγών
Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα και η Τυροκομική Αμφιλοχίας Μπουτσώλης ΑΒΕΕ σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 μεσημβρινή στο κατάστημα Λεωφόρος δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Τυροκομικής Αμφιλοχίας στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας για την ενημέρωση παραγωγών και καταναλωτών για την παραγωγή ω-3 κεφαλογραβιέρας στο πλαίσιο του έργου Green Feeds που […]
Επίσκεψη του Τμήματος Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων στην Άρτα και τελική ημερίδα του κοινού ερευνητικού έργου Green poultry Meat Antifree στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Κρέατος Κοτόπουλου του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων στις 8 Ιανουαρίου του 2023
Άνοιξε η χρονιά με χαρές και εκδρομική διάθεση καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί με την τελική ημερίδα του ένα ερευνητικό έργο που η σημασία του για όσους το κατανοήσουν είναι μοναδική για τη πτηνοτροφία της χώρας! Ροβολήσαμε λοιπόν για το εργοστάσιο επεξεργασίας κοτόπουλου του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και την πειραματική μας μονάδα για να κλείσουμε με τα […]
Ο δρόμος του τυριού του Τμήματος Γεωπονίας αποκτα διεθνή εμβέλεια
H τελευταία ημερίδα του έργου cheese-cult που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του «EqremÇabej» στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Επικεφαλής το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων- ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ η οργάνωση Αργυρώ και το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου«EqremÇabej».Οι δυνατότητες συνεργασίας των διασυνοριακών περιοχών Ελλάδας και Αλβανίας είναι εξαιρετικές στον τομέα της Κτηνοτροφίας. Παρθένο περιβάλλον, ελεύθερα κοπάδια, υποδειγματικοί […]
ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ
Kλείνουμε τη χρονιά με άλλες τρεις εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, Κεκτημένη ταχύτητα επιβάλλει για να μην πέσουν η μια πάνω στην άλλη να δοθούν ως ξεχωριστά εορταστικά δώρα που κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά και στη δυναμική της κτηνοτροφίας της χώρας, που ξεφυσά με την πρώτη αλλά δεν βάζει τουλάχιστον δεύτερη να επιταχύνει.Αρωματικά φυτά και […]
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 11-2022
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝΠανευρωπαϊκό ΣυνέδριοΤροφίμωνστοΔουβλίνο. 1.100 σύνεδροι, 180 ομιλίεςσετρειςημέρες, 24 παρουσιάσεις από Έλληνες. Μόνοπου από τους 24 οι έξι ζούσανστηνΕλλάδα, οι υπόλοιποι σεχώρεςτου εξωτερικού, μια από τις έξι και του ΤμήματοςΓεωπονίαςστην Άρτα. Πρωταγωνήστριεςοι γυναίκες. Αθηνά Τζώρα και Κατερίνα Νέλληωςπρώτεςσυγγραφείςπαρουσίασανμία πρωτοποριακή μέθοδο ανάλυσηςτου μικροβιώματοςτριώντυριώντηςΗπείρου και συσχέτισηςτουςμετηΓεωγραφική Ένδειξηκαι τηντοπωνυμία παραγωγήςδηλαδή το terroirκαι από […]
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ SUSTAINABILITY 1-11-2022
Οι συνήθεις ύποπτοι ξανακτύπησαν. Ένας μοναδικός συνδυασμός! Μίγμα ρίγανης, σκόρδου, φασκόμηλου και κρίταμου σε συνδυασμό με τριβουτυρίνη ως πρόσθετα στη διατροφή των κοτόπουλων κρεοπαραγωγής. Ποια είναι η επίδραση τους στην ανάπτυξη των πτηνών, στη μετατρεψιμότητα τους, στην αρχιτεκτoνική του εντέρου, στην εντερική μικροχλωρίδα, στον αριθμό των κοκκιδίων στο έντερο και στην αντίσταση του κρέατος στην […]
Δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Βiologyτης επιστημονικής ομάδας της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την μικροβιακή ανθεκτικότητα των σταφυλόκοκκων που απομονώνονται από γάλα κλινικά υγιώναιγών.
Η μικροβιοανθεκτικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ενιαίας υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 2030 το κυρίαρχο αίτιο απώλειας ανθρώπων θα είναι η μικροβιοανθεκτικότητα, περισσότερο και από τον αριθμό των απωλειών λόγω καρκίνου. Ο Staphylococcusspp. είναι ένα σημαντικό παθογόνο που προκαλεί μαστίτιδα σε γίδες και σχετίζεται με τη μικροβιακή αντοχή (AMR). Οι στόχοι […]
ΔΕΛΤΙΟ TYΠOY SOMED 14-16 JUNE 2022
Tρέχουν τα πράγματα και δεν προλαβαίνουμε. 15 συμμετοχές τουΤμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εργαστηρίου Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας τροφίμων στο 41ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μικροβιακής Οικολογίας στην Υγεία και την Ασθένεια (SOMED). Πέντε με μορφή προφορικής παρουσίασης και δέκα υπό τη μορφή αναρτημένων ανακοινώσεων, η πιο δυναμική παρουσία Πανεπιστημίου μετά […]
ANAKOΙΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Τα τελευταία χρόνια, η ανησυχία των καταναλωτών για τη χρήση συνθετικών αντιοξειδωτικών και αντιβιοτικών στα τρόφιμα αυξάνεται, προκαλώντας εκτεταμένη έρευνα για εναλλακτικές λύσεις φυσικής προέλευσης. Η ερευνητική μας ομάδα εξέτασε τρία αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται στην ελληνική παραδοσιακή ιατρική για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή τους δράση προκειμένου να καθοριστεί η δυνατότητα […]