Μία πινέζα με εθνική σημασία. Για πρώτη φορά το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Χοίρου συνεργάζεται με Ελληνικό Πανεπιστήμιο και βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των 43 χωρών με τις οποίες συνεργάζεται ο σημαντικότερος εθνικός φορέας έρευνας για το χοίρο στη Γαλλία. Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν εκεί και η Ελληνική σημαία τοποθετήθηκε για τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται το IFIP που βρίσκεται στη Rennes.
Από τη γενετική και το χοιρινό κρέας του αύριο, τη διατροφή και τα εξατομικευμένα συστήματα μέτρησης της όρεξης, εναπόθεσης πρωτεΐνης και λίπους με ΜRI και PET SCAN, τη ζωοτεχνία και τα προηγμένα συστήματα εκτροφής, την υγεία, βιοασφάλεια, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την ευζωία με δείκτες συμπεριφοράς, την παραγωγή drycuredham, λουκάνικων και σαλαμιού με ζύμωση και ειδικούς μικροοργανισμούς, χωρίς πρόσθετα, νιτρώδη, φωσφορικά, όλα έγιναν κτήμα μας με δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτόμων πρακτικών για την παραγωγή επιτέλους premium Ελληνικού χοιρινού κρέατος και Ελληνικού γύρου. Η ομάδα του Τμήματος Γεωπονίας, Σκούφος, Τζώρα, Βόιδαρου, Βουράκη, Νικολάου ευχαριστούν θερμά τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Jean-Pierreγια την παρουσίαση του ρόλου του Ινστιτούτου στις διεθνείς εξελίξεις και την έρευνα για την ανάδειξη του χοιρινού κρέατος, του Μισέλ διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης του Ινστιτούτου, τον Ματιέ τον καλύτερο διαγνώστη ποιοτικών σταθερών του κρέατος μέσω αξονικής απεικόνισης που ήταν και ο συνδετικός κρίκος και ο άνθρωπος που οδήγησε στη συνεργασία των δύο ομάδων, μοναδικός και ασύλληπτος στη φιλοξενία, ευγένεια και ο διευθυντής των δράσεων της X-raytomography, τη Ναντίν κορυφαία στη συσχέτιση περιβάλλοντος και χοιροτροφίας, καθώς και σε δείκτες ευζωίας, τη Ναταλί που οδηγεί την έρευνα για τη διατροφή του χοίρου, τις καινοτόμες πρώτες ύλες και την επίδραση τους σε ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος, τη Σαμπίν μοναδική στην τεχνολογία κρέατος και τα μυστικά της ποιότητας του χοιρινού κρέατος,, όπως και την Άνν κτηνίατρο, διευθύντρια των νέων τεχνολογιών εκτροφής του χοίρου. Εμείς παρουσιάσαμε το Τμήμα αναλυτικά, τις δράσεις και τα έργα μας, τις συνεργασίες που είχαμε με το Πανεπιστήμιο της Lyon και του Grenoble, τις δυνατότητες ιχνηλάτησης ποιοτικών και μοναδικών χαρακτηριστικών του γάλακτος και των τυριών, όπως και την εξέλιξη ποιοτικών χαρακτηριστικών του χοίρειου κρέατος για παραγωγή εξατομικευμένων τροφίμων. Μιλήσαμε για τις δυνατότητες της Άρτας και τους προσκαλέσαμε να μας επισκεφτούν.
Επισκεφτήκαμε τον πειραματικό σταθμό εκτροφής Alpin στο Ρωμανό του INRA και δόθηκε η δυνατότητα να μας εξηγήσουν το μέλλον της γιδοτροφίας και την έρευνα που κάνουν πάνω σε αυτήν. Συμετείχαμε στο 15ο Διεθνές Συνέδριο για τη Χοιροτροφία και τα προϊοντα του χοίρου (SafePork), που οργανώθηκε από το IFIP, ANSES, ONIRIS/INRAE και έλαβε χώρα στηRennesφέρνοντας κοντά 290 ερευνητές από 40 χώρες από 4 Ηπείρους και εμείς ήμασταν οι μόνοι που αντιπροσωπεύσαμε την Ελλάδα.Η δυνατότητα επίσκεψης στον πρότυπο πειραματικό σταθμό της Γαλλικής χοιροτροφίας του 2023, που εμείς τον είχαμε προτείνει στην Περιφέρεια το 2015 αλλά δεν εισακουστήκαμε, φανερώνει γιατί οι άλλοι προχωρούν και εμείς μένουμε στάσιμοι στα μεγάλα και μόνο μεγαλοποιούμε τα ασήμαντα. Η Ελληνική σημαία μπήκε για πρώτη φορά στο χάρτη των συνεργασιών ενός κορυφαίου ερευνητικού ιδρύματος της Γαλλίας του ΙFIPκαι της Ελλάδας μέσω του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα.
Οι γέφυρες κτίζονται και τα αποτελέσματα σύντομα θα είναι ορατά. Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος στην Ήπειρο και στην Άρτα, οραματικά σχεδιασμένο και με δομές αντίστοιχες του IFIP που τότε ούτε το ξέραμε. Αν οποιοσδήποτε αγαπούσε την κτηνοτροφία πραγματικά και όχι με λόγια θα το ίδρυε χθες στην Άρτα κάτω από την επίβλεψη του Τμήματος Γεωπονίας.
Το πάθος όμως των ανθρώπων του Τμήματος οδηγεί σε πολλά βήματα εμπρός το Ελληνικό κρέας, το χοιρινό και όχι μόνο και αυτή είναι και η ουσιαστική συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας!
ΤoΕrasmusείναι μία μεγάλη πρόκληση, αρκεί να το εκμεταλλευτείς ουσιαστικά για τη δυνατότητα ενίσχυσης του επιστημονικού profilτων ομάδων που συμπράττουν σε αυτό.
















